• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyógyszerészek helyzete sem fenékig tejfel

Lapszemle Forrás: mno.hu

Brutális kartell, gyógyszerhamisítás, internetről rendelhető veszélyes szerek – ezektől a hírektől volt hangos az elmúlt tíz napban a média.

A gyógyszerészek mindennapi tevékenységéről és küzdelmeiről kevés szó esik, pedig nemcsak az orvosoknak, ápolóknak és a többi egészségügyi dolgozónak, hanem a gyógyszerészeknek sem egyszerű a hazai viszonyok között boldogulni. Néhány évvel ezelőtt a Gyógyszerészeti Világszervezet szeptember 25-ét a gyógyszerészek világnapjává nyilvánította, ehhez a felhíváshoz idén először a magyarok is csatlakoztak – írja az mno.hu portálja.

Tíz nappal ezelőtt robbant a hír: soha nem látott büntetéssel, 2,5 milliárd forinttal sújtott le a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három gyógyszer-nagykereskedő cégre. Az említett vállalatok jogsértést követtek el: áraik ajánlataik benyújtása előtti egyeztetésével és a piac egymás közötti felosztásával befolyásolták a közbeszerzési pályázatot.

Nem sokkal később jött a másik, gyógyszerekkel kapcsolatos, mindenkit érintő hír, miszerint Magyarországon az utóbbi öt évben megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők aránya, pedig nem kockázatmentes ez a vásárlás, amit az is mutat, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 35 ezer internetes gyógyszertárnak mindössze 0,6 százaléka legális.

Köztudott, hogy a gyógyszeripar a hamisításnak leginkább kitett iparág. Különösen veszélyesek a világhálóról rendelhető orvosságok, így rendelés előtt érdemes megnézni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapját, amelyen megtalálhatók a hamis internetes gyógyszertárak honlapcímei, és a hamis termékek listája is elérhető.

Hazánkban eddig nem fordult elő, hogy a gyógyszergyár-nagykereskedő-patika láncban hamis gyógyszer jelent volna meg. Tehát a legbiztosabb, ha a patikákban vesszük meg az orvosságot. Itt pedig érdemes kérdezni a gyógyszerészektől, akikre jóval több feladat hárul, mint első látásra tűnik.

A gyógyszerész nagyon fontos, akár életmentő feladata egyebek között, hogy mielőtt kiadná az orvosságot, megnézze, milyen más gyógyszert szed a beteg, és hogy nem veszélyesek-e egymásra és a megvásárolandóra – nyilatkozta Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke. A patikusok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) központi rendszerébe is betekinthetnek, ezáltal nyomon követhetik, hogy milyen orvosságot szed még a páciens. Így kiszűrhető, hogy például a belgyógyász, a nőgyógyász vagy akár a háziorvos által egymástól függetlenül felírt, együtt adva veszélyes gyógyszer a pácienshez kerüljön.

A gyógyszerészek szeretnék elérni, hogy a betegágy mellett is egyre több gyógyszerész dolgozzon a gyógyszermellékhatások és -kölcsönhatások kiszűrésében és elhárításában. Szökő Éva hozzátette azt is, ennek az angolszász országokban nagy hagyománya van, nálunk is megvan a szándék ez irányba fejleszteni a kórházi gyógyszerészetet.

A hatékony gyógyszergazdálkodás biztosítása mellett egyre inkább számítanak a munkájukra a kórházak gyógyszerterápiás bizottságaiban. Nagyon fontos lenne elérni azt is, hogy a kórházakban teljes biztonsággal követhető legyen, hogy az orvos által rendelt gyógyszer eljut a beteghez. Ehhez egyebek között informatikai fejlesztésre lenne szükség.

A gyógyszerészek tevékenysége elengedhetetlen a gyógyszerkutatás és -fejlesztés, a gyógyszergyártás és -kereskedelem terén is. Szerencsére biztosítva van az utánpótlás, jelenleg Magyarországon a képzésre elég jelentkező van.