• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyógyszertárak tulajdonosi szabályait vizsgálja Brüsszel

Lapszemle Forrás: BruxInfo

Piaci panaszok alapján vizsgálja az Európai Bizottság a gyógyszer-forgalmazási törvényt.

A három éve módosított jogszabály megtiltaná a szakmai befektetőknek, hogy többségi tulajdonuk legyen a közforgalmú gyógyszertárakban – értesült a BruxInfo.

A letelepedés szabadságával és a tőke szabad áramlásával kapcsolatban is aggályosnak tartották a BruxInfónak nyilatkozó brüsszeli források a 2010 decemberében módosított, és 2011. január elsején hatályba lépett "új" gyógyszerforgalmazási törvényt, amely alapjaiban változtatja meg a gyógyszertárak tulajdonosi struktúrájának szabályait. Az európai uniós jogot és a piaci gyakorlatot jól ismerő szakértők szerint a nemzeti érdekekre hivatkozó törvényi korlátozás nem biztosít egyenlő esélyeket a hazai és a külföldi vállalatoknak.

Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni a BruxInfónak nyilatkozó szakértők véleményét, más uniós források ugyanakkor megerősítették, hogy a testület nagyon is tisztában van a problémával.

A Bizottsághoz 2012 májusában érkeztek piaci panaszok, ennek nyomán állítólag folyamatos a kapcsolattartás Brüsszel és a magyar kormány között. Források szerint az Európai Bizottság úgynevezett "pilot-eljárás" keretében vizsgálja a törvényt, azaz még a hivatalos kötelezettségszegési eljárás megindítása előtti fázisban szeretne részleteket tudni a jogszabályról, annak szükségességéről, és az alapján az elmúlt bő két évben kialakult gyakorlatról.

A 2011 óta hatályban lévő módosított gyyógyszer-forgalmazási törvény fokozatosan megtiltaná, hogy a szakmai befektetők, amelyek a magyar gyógyszertári piacon leginkább külföldi kézben vannak, többségi tulajdonosai legyenek a magyarországi közforgalmú gyógyszertáraknak. A jogszabály szerint az ilyen cégek által tulajdonolt patikacégek kötelesek kinevezni a gyógyszertár igazgatójának az ott dolgozó, úgynevezett személyi jogos gyógyszerészt, és 2014-ig kötelesek eladni számára, illetve az ott dolgozó gyógyszerészek számára a gyógyszertár legalább 25 százalékos, 2017-ig pedig legalább 51 százalékos tulajdonrészét.

A BruxInfó forrásai arról tájékoztattak, hogy a Bizottság érdeklődése kiterjed arra is: vajon méltányos áron tudják-e majd eladni a részesedésüket a jelenleg még döntően külföldi kézben lévő szakmai befektetők.

Brüsszel információink szerint főként „külföldi-hazai" dimenzióban tekint az ügyre, azaz kérdéses, hogy a magyar törvény jogszerűen próbálja-e helyzetbe hozni a magyar gyógyszerészeket a külföldi befektetőkkel szemben.