• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

„A gyógyulás fele a lelki tényezőkön múlik”

Lapszemle 2022.12.07 Forrás: egy.hu
„A gyógyulás fele a lelki tényezőkön múlik”

"Nem szabad minden testi betegség mögött kizárólag lelki okokat feltételezni".

A test és lélek harmóniáját sokszor emlegetjük, még mindig van mit tanulnunk arról, hogyan teremtsük meg. A tökéletes összhangot nevezhetnénk a makulátlan egészség állapotának, ám, ha akár a testi, akár a lelki oldal hiányt szenved, tennünk kell azért, hogy az egyensúly helyreálljon. Közhelyeket cáfoló gondolatokat osztott meg az egy.hu-val erről dr. Kegye Adrienne, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének pszichoterapeuta szakorvosa, egyben a pszichoonkológia munkacsoportjának munkatársa.

Mi is az egészség?

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya. Az egészség tehát komplex állapot, amelyben az egyén fizikális, pszichés és spirituális szempontból is jól érzi magát. Ilyenkor az ember egésznek érezheti magát, és ezáltal érzékelheti azt is, hogy megvan a helye a közösségben és a társadalomban” – tisztázza dr. Kegye Adrienne az alapokat.

Mint a szakembertől megtudom, Dame Cicely Saunders, a hospice-mozgalom úttörője vizsgálta, miként fordulhat elő az, hogy miközben egyes embereknek hasonló betegségük van, a fájdalom megélése mindenkinél különbözik. Az ő nevéhez fűződik a totális fájdalom elmélete, melyben azt mondta, a fájdalom fizikai, pszichés, spirituális és szociális komponensekből áll, ezért amikor valaki fizikai fájdalomtól szenved, érdemes megnézni, hogy kizárólag fizikai okokra vezethető vissza vagy vannak más összetevői is. Itt ér össze test és lélek kapcsolata az orvoslásban.

Az utóbbi évtizedekben laikus fórumokon is egyre több szó esik test és lélek kapcsolatáról, valamint egyre többet hallunk a testi tünetekből diagnosztizált, ám lelki eredetű pszichoszomatikus betegségekről. Akik ezt így gondolják, kicsit át is esnek a ló túlsó oldalára. Hajlamosak minden testi betegség mögött lelki okokat is látni, ami pedig egyszerűen nem igaz –, ezért is nagyon fontos megválogatnunk, honnan tájékozódunk, kinek a véleményét hallgatjuk meg.

„Ha valakinek fizikális betegsége van, de lelkileg jól érzi magát, vannak belső erőforrásai, egészséges önismerettel rendelkezik, és rugalmasan tud alkalmazkodni helyzetekhez, akkor a testi betegség mellett is megőrizheti lelki jóllétét. Tehát nem minden szomatikus tünet jár együtt pszichés tünetekkel, és nem is szabad minden testi betegség mögött kizárólag lelki okokat feltételezni.

További részletek a cikkben.