• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hálapénz eltörlése köszön vissza a felmondott szülésznők ügyében

Lapszemle 2022.10.22 Forrás: telex.hu
A hálapénz eltörlése köszön vissza a felmondott szülésznők ügyében

A helyzet az, hogy a kórháznak anyagilag egyáltalán nem éri meg több pácienst fogadni és több szülést elvégezni.

Az alacsony bér hogyan vezethet ez el odáig, hogy tömegesen adják be a felmondásukat a szülésznők a Szent Imre Kórházban? - tette fel a kérdést a telex.hu, új elemekkel gazdagítva a sajtóból megismert ügy hátterét. Mint írták, a szolgálati jogviszonnyal a szülészorvosi hálapénz ügye így vagy úgy megoldódott, a szülésznőké viszont egyáltalán nem. Évtizedeken keresztül hozzászoktak ők is a hálapénzes időkben megszerezhető kiegészítő jövedelemhez, amely valamelyest kompenzálta az igen alacsony fizetésüket, de nekik ezt most nem pótolta senki. Ezután terjedtek el azok az „okos megoldások”, amelyek legális vállalkozások keretében, fizetős szülésfelkészítő tanfolyamokon tették lehetővé a hallgatólagos megállapodást a személyes szüléskísérésről.

Ilyenkor tehát nem közvetlenül a szüléstámogatásért fizet a kismama, hanem a felkészítésért, amely díj esetleg tartalmazhatja, hogy a szülésznő esetlegesen a szabadidejét feláldozva mégis elkíséri a szülésre azt, akivel már hónapok óta ismerik egymást. Maga a kórház is ír arról, hogy „a fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény szabályozása szerint 2021. január óta kórházunkban sem működik”, „ugyanakkor lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt, ennek keretében az esetek egy részében a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett”. És ennek lesz vége movember 1-jétől.

Ahogy a kórház közleményéből is kiderül, egyre több területen kívüli, illetve csak a szülés okán a kerületbe bejelentkező páciens érkezett, aki a valóságban nem is ott él, és nem az ott illetékes védőnői szolgálat gondozza. Emiatt jelentősen megemelkedett a szülések száma és a kórházban dolgozók terhelése is. A kórház közleményében többször utal arra, hogy ez a helyzet már a biztonságos szülészeti ellátást veszélyezteti.

A helyzet az, hogy a kórháznak anyagilag egyáltalán nem éri meg több pácienst fogadni és több szülést elvégezni – magyarázta el ka lapnak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász. A kórházak nem a teljesítmény, azaz a szüléstámogatások, illetve császármetszések után kapják a pénzt, hanem bázisfinanszírozást kapnak. Mit jelent ez? Egy képzeletbeli példához vegyük alapul, hogy egy kórházban 2019 szeptemberében mondjuk csak 100 szülést finanszírozott az egészségbiztosító, akkor most 2022 szeptemberében is ugyanannyit fog. Ha egy hónapban csak 70 szülés van, akkor a kórház pénzt takarít meg, ha viszont 120 szülés zajlik ott, akkor a plusz 20 szülést nem fizetik ki nekik senki. További részeletek a teljes cikkben