• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A hálapénzmentes egészségügy mindenkinek az érdeke

Lapszemle 2020.01.22 Forrás: hirklikk.hu
A hálapénzmentes egészségügy mindenkinek az érdeke

Az orvosi kamarában úgy gondolják, a hálapénz problémája elsősorban etikai eszközökkel oldható meg.

Bombaként robban a hazai közéletben a Magyar Orvosi Kamara javaslata, amivel az egészségügyben dolgozók, illetve orvosok bérét a jelenlegi összeg sokszorosára emelné, s ezzel hadat üzenne a hálapénznek. Kincses Gyula, a kamara elnöke azzal érvelt, hogy tisztességes viszonyok között létezik hálapénzmentes ellátás. Az egészségügyi kormányzat reagált a javaslatra. Horváth Ildikó azt nyilatkozta, hogy először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában. Horváth államtitkár szerint, nem egyértelmű, hogy az orvosokat és betegeket a börtönbe küldenék, vagy pénzbüntetésre ítélnék. Kincses Gyula a Hírklikknek csak annyit nyilatkozott, hogy a hálapénzmentes egészségügy minden magyar állampolgár érdeke, ahogy a korrupció felszámolása is.

Mit szól ahhoz, hogy a kormány egészségügyi államtitkára úgy értette az orvosi kamara hálapénzt megszüntető javaslatait, hogy önök ezzel a beteget büntetnék a hálapénz miatt?

– Nézze, az orvosi kamara elszánt abban, hogy megoldja a hálapénz problémáját, de azt gondoljuk, hogy ez elsősorban etikai eszközökkel oldható meg. Továbbmegyek: úgy gondoljuk, hogy a hálapénz ügye önmagában egyetlen eszközzel sem oldható meg, tehát ehhez az általunk is javasolt béremelés, vagy az alapos szakmai szabályozás, továbbá a hálapénz-ellenes kampány, és az etikai is kevés önmagában. Csak a javaslatunkban is szereplő négy elem együttesen oldhatja meg a hálapénz évtizedes problémáját Magyarországon.

- Nem tudom, szándékosan értette-e félre, vagy a közönségét manipulálta az államtitkár asszony, amikor azt sugallta, hogy az önök javaslata a hálapénz-ügyben csak a beteget büntetné?

– A kamara csak az orvosok számára tud bármilyen szankciót hozni, a betegek magatartására semmilyen befolyásunk sincs. Mi úgynevezett „fogyasztói nyomást” nem tudunk gyakorolni.

Tehát önök elsősorban az orvosok magatartását szabályoznák, s nem pedig a betegeket büntetnék?

– Nézze, a mai szabályozás szerint, abban az esetben, ha a beteg az orvosnak egy jobb elbánás reményében előre adja, netán az orvos kéri a pénzt, az ma is bűncselekménynek számít. Egy ilyen vesztegetés esetén, a korrupcióban résztvevőket, tehát mindkét felet büntetik.

Azt is az önök szemére hányja az egészségügyi államtitkárnő, hogy a hálapénzért önök pénzbüntetést vagy börtönt szabnának ki.

– Mi azt mondjuk, hogy ha valami kriminalizálható, akkor az ügy mindkét résztvevőjére érvényes a szabály. Ebben semmi új nincs. 

Tehát az egészségügyi államtitkárnak az érvényben lévő büntető törvénykönyv tanulmányozását ajánlja?

– Szerintem javaslatunk az érvényben lévő törvénykönyvet nem érinti. Mi azt gondoljuk, hogy megfelelő orvosi bérrendezéssel, pontos szakmai szabályozással, hálapénz-ellenes kampánnyal és etikai normák előírásával megszüntethető a hálapénz, ami jó az orvosnak, az egészségügynek – de legjobb a magyar társadalomnak.

Az államtitkárnő azt is mondta, hogy először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteni a hálapénz kriminalizálásában. De vajon azt ki lehet-e mondani, hogy a mai orvostársadalom a hálapénz ellen van?

– Ez természetesen nem lenne elvárható. Nyilván sehol nem várható el, hogy egy társadalomban vagy szakmában mindenki felsorakozzon egy vélemény mögé. Ilyen a Rákosi-korban volt utoljára. A többség azonban – tisztességes feltételek esetén – érdekelt ebben. Ezért is fogalmazta meg a saját álláspontját a Magyar Orvosi Kamara, s mi nagyon örülünk annak, hogy erről megindult a vita. Üdvözöljük a témáról elkezdődött párbeszédet. Az utóbbi időben nagyon sok üzenetet kapunk, s végső álláspontunk nekünk is a szakmabeli kollégák véleménye alapján fog kialakulni. Hiszen az orvosi kamarában sem az elnök, vagy a helyettese dönt, hanem a kollektíva, de azt érezzük, hogy a szakma többsége mellettünk van. Ezen kívül, a betegeknek is tetszik a javaslatunk. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egészségügyi bérek rendezéséről minden esetben a kormány dönt, ahogy a törvények előkészítéséről is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink