• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hamisítók a járványon is dollármilliárdokat keresnek

Lapszemle 2021.02.09 Forrás: növekedés.hu
A hamisítók a járványon is dollármilliárdokat keresnek

A most lefülelt kínai hamisítók módszere, hogy egyszerűen sóoldattal vagy desztillált vízzel töltött ampullákat adnak el vakcinaként.

Maszkot, tesztet, vírusellenes szert és most már oltóanyagot is hamisítanak a bűnbandák világszerte, mindent, amire a pandémiában aktuálisan nagy a kereslet. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a növekedés.hu-nak úgy fogalmazott, orosz rulettet játszik, aki illegálisan vásárol orvosságot, vakcinát.

A kínai hatóságok a napokban csaptak le egy koronavírus elleni oltóanyagot hamisító bűnbandára, amelyik szeptember óta világszerte adott el sóoldatot vakcinaként. Vajon hány hasonló hamisító üzem lehet a világon?

Sok. A kereslet-kínálat törvénye a hamisítási piacon hatványozottan érvényesül, jelenleg pedig a koronavírus elleni oltóanyag, illetve a Covid-gyógyszerek a legkeresettebb árucikkek közé tartoznak. Amire nagyon nagy az igény és nehezen lehet hozzájutni, az előbb-utóbb megjelenik a feketepiacon.

A koronavírus-járvány kirobbanásakor hiánycikk lett a maszk, a kesztyű, a fertőtlenítőszer, óriási volt és még ma is az a kereslet a tesztek és sokfajta vírus ellenes szer iránt. Ezekre mennyire ugrottak rá a hamisítók?

A hamisítás a pandémia egészét átszövi. A hatóságok világszerte foglaltak már le bizonytalan eredetű orvostechnikai eszközöket – maszkokat, védőfelszereléseket –, alkoholos kézfertőtlenítőket, Covid-teszteket és koronavírus ellenes gyógyszereket is, és sajnos immár megjelentek a feketepiacon az oltóanyagok is.

Ez több mint aggályos, ha arra gondolunk, hogy a sufnituningolt maszk vagy teszt közvetlenül nem veszélyeztet, viszont a ki tudja, hol, milyen körülmények között előállított gyógyszerbe vagy oltóanyagba akár bele is halhat, aki használja.

A hamisított gyógyszerek, oltóanyagok legnagyobb veszélye a bizonytalan, ellenőrizetlen eredet, összetevő, ami miatt a hatásuk és a mellékhatásaik sem ismertek. Nagyon sokszor iszonyú körülmények között, nem csak a gyógyszergyártásra vonatkozó speciális és szigorú előírásokat, de az alapvető higiénét is nélkülözve állítják elő ezeket a hamisítványokat.

El sem tudja képzelni, milyen óriási egészségügyi kockázatokat rejt az ilyen szerek használata, szemben azzal a vélt haszonnal, amely például azzal kecsegtet, hogy hamarabb megkapja valaki a Covid-oltást.

A világon lefoglalt milliárdnyi hamisított gyógyszerekben a legkülönfélébb anyagokat mutatták már ki: téglaport, tintát, higítót, festéket, nehézfémeket, arzént, foszforsavat, de patkánymérget is. Nem túlzás azt mondani, hogy orosz rulettet játszik az, aki illegális forrásból vásárol orvosságot vagy vakcinát.

Melyek a jellegzetes hamisítási módszerek az oltóanyagok esetében?

Az egyik a most lefülelt kínai hamisítók módszere, hogy például egyszerűen sóoldattal vagy desztillált vízzel töltött ampullákat adnak el vakcinaként, az eredetihez megtévesztésig hasonlító felirattal, dobozban. De elképzelhető az is – ilyennel már találkoztunk injekcióknál –, hogy a hamisítók hozzájutnak egy vagy több szállítmány valódi oltóanyaghoz, amit megbontanak. A csomagolást az előbbi módon felhasználva hatástalan szert dobnak piacra, a valódi oltóanyagot pedig újracsomagolva adják tovább – dupla hasznot zsebelve be. Továbbiak a cikkben