• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hatástalan gyógymód sokszor a leghatásosabb

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Diéta doktor, Nyugalom doktor és Öröm doktor mindig kéznél van.

Ezt mondta csütörtök este a budapesti Toldi moziban Victoria Sweet amerikai orvos-író, a nemrég magyarul is megjelent Isten Hotel című sikerkönyv szerzője. Hagyományos orvos, meglepő módon mégis a gyógyító kapcsolatban hisz. Mit tekintünk hatásos gyógymódnak, ha betegek leszünk? Leginkább a gyors kivizsgálást, a gyógyszereket, a legújabb kezeléseket – így kezdte előadását Victoria Sweet, amerikai orvos-író. Az interaktív TEDxBudapest Klubesten a nemrég a HVG Könyvkiadónál megjelent, Isten Hotel című sikerkönyv írója azzal spannolta a közönséget, hogy „a modern orvoslás gépnek tekinti az emberi testet, és ha az elromlik, az orvosnak kell megszerelnie" – olvasható a hvg.hu portálján.

A modern kor előtti gyógyászat azonban másképp gondolkozott, például a XII. századi apáca, Bingeni Szent Hildegárd orvosi könyveiből kiderül, hogy akkor az embert még a környezetével egységben szemlélték. Hildegárd szerint az emberi test növény, mely magától meg tud gyógyulni a viriditas, vagyis valamiféle természetes életerő segítségével. Az orvos feladata pedig, hogy támogassa ezt a folyamatot, illetve eltávolítsa az útjában álló akadályokat – jelentette ki a doktornő, aki egyébként gyakorló belgyógyász, a University of California klinikai professzora és a történelemtudományok doktora. Ráadásul nem holmi magánpraxist burjánoztató, magas vizitdíjjal dolgozó orvos, hanem közkórházakban tevékeny, a társadalom peremén élő, nyomorgó, hajléktalan, bevándorló betegek gyógyítója.

Miután elvégeztük a szívműtétet, összekapcsoltuk a csontokat, megtörtént a kemoterápia, akkor van szükség a lassú orvoslásra. Intellektuális értelemben vissza kell helyezni a pácienst a környezetébe, és el kell távolítani a gyógyulása útjában álló akadályokat. Minimálisra kell csökkenteni a gyógyszerelést, sokszor nem kell más, mint megfelelő táplálkozás, alvás és érzelmi háttér – mondta Victoria Sweet, hivatkozási alapul véve a középkori bölcsességet: „Diéta doktor, Nyugalom doktor és Öröm doktor mindig kéznél van".

Victoria Sweet nehéz körülmények között, alacsony költségvetéssel valósította meg hitvallását, mely a modern tudományos módszerek és a hagyományos, személyközpontú orvoslás integrálása, a gyógyító figyelem és az elkötelezett orvos-beteg kapcsolat.