• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A háziorvosi és a sürgősségi ellátás közötti hiányt pótolják

Lapszemle 2020.01.04 Forrás: forbes.hu
A háziorvosi és a sürgősségi ellátás közötti hiányt pótolják

"Mi azonnal fogadjuk, és egy órán belül megvizsgáljuk a pácienst, nincs várólista".

Wáberer György ideje nagy részét magánklinikája fejlesztésével, az itthon újdonságnak számító walk-in center indításával tölti, nagyra nőtt kamioncégének eladása után három évvel már csak hobbiszinten foglalkozik logisztikával. Leginkább az hajtja, hogy egészségesebben éljünk, maga is 120 éves koráig tervez, és ettől nem függetlenül vegán életmódra váltott. A frobes.hu részletet közöl a januári Forbes magazin címlapinterjújából.

...

Mi tölti ki a napjait?

Huszonöt évig a fuvarozás volt az életem, nem is láttam ki a mókuskerékből. Az volt a célom, hogy ebben az ágazatban a legjobbak legyünk, és büszke is vagyok rá, hogy Európában az első háromba fel tudtam vinni a Waberer’s Internationalt. Most belekezdtem egy merőben új üzletbe, az egészségügyi szolgáltatásba, ami sokkal nagyobb kihívás. Több mindent meg kell ismerjek, hogy olyan irányba kormányozzam a dolgokat, amilyenbe szeretném. Nagyon kreatív feladat. Magyarországon sok jó magánegészségügyi központ van, nem az a kihívás, hogy eggyel többet hozzak létre, hanem az, hogy egy teljesen más típusút. A Wáberer Medical Center már működik, harmincféle ellátási formát építettünk ki, megvettük a legkorszerűbb diagnosztikai berendezéseket, hogy az ellátás helyben legyen. Megteremtettünk valamit, ami Magyarországon eddig nem volt: a walk-in centert. Ennek az a lényege, hogy ha valakinek akut egészségügyi problémája van, elég, ha besétál hozzánk, és mi megoldjuk.

Sürgősségik vannak az állami, ingyenes rendszerben is.

Az a különbség, hogy mi azonnal fogadjuk, és egy órán belül megvizsgáljuk a pácienst. Nincs várólista. Azt a hiányt pótoljuk, ami jelenleg a háziorvosi ellátás és a sürgősségi ellátás között van. Az mindenkit foglalkoztat, hogy miért mennek el külföldre a magyar orvosok, de azzal kevesebben foglalkoznak, hogy miként lehet ezt megfordítani. Mi hazahoztunk kiváló magyar orvosokat. Ők már magukkal hozták azt a szemléletet, illetve azt a gyakorlatot, amit kint megtanultak. Az egyik ilyen például a modern walk-in center. Azaz mi az orvosokat is szeretnénk hazahozni jó fizetéssel, meg azokat az újításokat is, amiket ők máshol használnak.

Milyennek értékeli a magyar egészségügyi rendszert?

A feleségem beiratkozott az orvosi egyetem menedzser szakára. A nyugati országokban működő legjobb egészségügyi rendszerekről tanul. Nekem ezeket minden este elmeséli, ezért én is minden nap tanulok. Úgy látom, óriási lehetőségek vannak az egészségügyi ellátás javításában.

Ennél kicsit konkrétabban?

Mondjuk úgy: van benne fejlődési potenciál. Kevesen tudják, hogy az uniós átlag felét költjük egészségügyre, más szóval a jelenlegi dupláját kellene. Most a 24.-ek vagyunk a 28 tagállam közül a várható életkor tekintetében az unióban. Lehetnénk sokkal előbbre is. Bekerülhetnénk az első tízbe? Szerintem igen. Ha ehhez egy pici lépéssel hozzá tudunk járulni, az nagy sikerélmény lenne.

A teljes interjú a nemrég megjelent, januári Forbes magazinban olvasható

Legolvasottabb cikkeink