• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A háziorvosokat is kiszolgáltatottá tenné Pintérék új tervezete

Lapszemle 2022.12.23 Forrás: HVG Online
A háziorvosokat is kiszolgáltatottá tenné Pintérék új tervezete

A háziorvosok finanszírozását is átalakítják, emiatt akár olyan praxis is lehet, ami havonta 3-500 ezer forintos bevételtől esik el.

Gyökeresen átalakítaná a háziorvosok finanszírozását egy új belügyminisztériumi tervezet, amelyet már január elsejével életbe léptetne a kormány. A szakma régóta figyelmeztetett, hogy az egész rendszer elhibázott, ráadásul a rezsiköltségek növekedése tovább ront a helyzeten. A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint végső soron a változtatások kiégéshez, és a szakmai színvonal csökkenéséhez fognak vezetni - írja a hvg.hu.

Mindössze két napja maradt a szakmának arra, hogy véleményezze a Belügyminisztérium rendelettervezeteit, melyek alapvetően alakítanák át az egészségügyi ellátást január elsejétől. Arról már írtunk korábban, hogy a terv legrosszabb esetben akár nyolcszázezer-egymillió forintos havi bevételkiesést is jelenthet a közfinanszírozott pácienseket ellátó fogászatok számára, de az is nagy felháborodást keltett, hogy a csak magánellátásban dolgozó orvosokat havi 20 órára visszarendelnék az állami ellátásba.

Arról már kevesebb szó esett, hogy a Covid-járvány és az orvoshiány miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő háziorvosok finanszírozását is teljesen felboríthatja a tervezet. Az eddig is meglehetősen elhibázott indikátorrendszer átalakítása miatt pedig akár olyan praxis is lehet, ami havonta 3-500 ezer forintos bevételtől esik el.

„A háziorvosi praxisok finanszírozása több elemből áll össze, ezeknek jelenleg a legnagyobb része egy állandó összegű tétel, de ezen kívül most is létezik egy indikátor elszámolás, ami azt kívánja számszerűsíteni, hogy milyen minőségben és mennyit dolgozik egy háziorvos” – magyarázta Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke. A rendszerrel azonban egészében gond van, tette hozz. Mint megjegyzete: nem mér jól, „tele van olyan indikátorral, amire az orvosnak nincs ráhatása”.

Szabad Zoltán példaként említette az emlőszűrést vagy a gyógyszerek szedésén alapuló indikátorokat – ezeknél a rendszer nem azt veszi figyelembe, elküldte-e a beteget az orvos szűrésre, vagy felírta-e neki a receptet, hanem azt, hogy a páciens végül elment-e a szakrendelésre vagy a gyógyszertárba.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink