• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hiányszakmás orvosok többletbére is növeli az adósságot

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A sürgősségi osztályok a legjobban működő részei az egészségügyi ellátásnak – mondta Lázár János miniszter a 108. Kormányinfón.

Ahogyan a mostani, úgy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is komoly forrásokat biztosított a sürgősségi központok létrehozására, ezekből több mint 130 működik az országban – idézte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát a medicalonline.hu arra a kérdésre, amely azt firtatta, milyen megoldási javaslata van a kormánynak az MH Egészségügyi Központban történt eset kapcsán.

Hogy melyik beteget mikor kell ellátni, az nem politikai, hanem orvosszakmai döntés – hangsúlyozta a miniszter. A sürgősségi osztályok nem a problémát, hanem a megoldást jelentik, ezek a legjobban működő és erős részei az egészségügyi ellátásnak – tette hozzá, szerinte négy területre kell kiemelten koncentrálni az ágazatban: többet kell keresniük az orvosoknak, meg kell erősíteni a háziorvosi szolgáltatásokat, akár a társadalombiztosítási oldalon is ösztönözni kell a szűréseket, illetve a sebészeti és belgyógyászati osztályokat fel kell újítani, mert ezek vannak a legroszabb állapotban.

Egy-egy kórház egy-egy műtétért más és más összeget számolhat el, területi különbségek vannak a finanszírozásban, amit meg kell szüntetni – válaszolta az újabb kérdésre Lázár János. Többen követelik a kórházigazgatók leváltását, mert nem értik, hogy ha ennyire kiválóan működik az egészségügy, miért adósodnak el az intézmények. A miniszter szerint az eladósodás oka az is, hogy a hiányszakmákban dolgozó orvosok nem vállalják el a bértáblában meghatározott fizetésért a munkát, így az intézményvezető arra kényszerül, hogy akár ennek kétszereséért alkalmazza a doktort, amit nem minden esetben sikerül kigazdálkodni, így növekszik az adósságállomány. Példaként egy budapesti, szülészet-nőgyógyászati osztályt említett a miniszter, amelynek vezetésére kétmillió forintért sem találtak főorvost.