Hallucináltak, szapora volt a szívműködésük, magas volt a vérnyomásuk, és fura mozdulatokat végeztek a kezeikkel.
Szerdán összesen 17 ember került kórházba ételmérgezés miatt, 15-öt az Alsó erdősor utcai kórházba vittek, kettőt pedig a Honvéd kórházba. Az origo.hu információi szerint mindannyian egy étteremben ettek gulyáslevest. Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának vezetője az Origónak elmondta, hogy nem ételmérgezés, hanem sima mérgezés történt.
Az ételmérgezés általában baktériumok, vírusok okozta, leginkább gyomor, bélrendszeri tünetek. Itt egy vétlen mérgezésről volt szó, a laikusok számára volt ételmérgezés, mert egy ételben volt a méreg - mondta Zacher Gábor, aki hozzátette, hogy két beteg került a Honvéd kórházba, a város két különböző pontjáról, nagyjából azonos tünetekkel.
Hallucináltak, szapora volt a szívműködésük, magas volt a vérnyomásuk, szárazak voltak a nyálkahártyáik és fura mozdulatokat végeztek a kezeikkel. Ez már felvetette az atropinmérgezés lehetőségét - mondta a toxikológus.
Később kiderült, hogy a közös tényező a két beteg között az az étel amit ettek, ami olyan fűszerköménnyel volt elkészítve, ami csattanó maszlaggal volt szennyezve. A klinikai tünetek mellett bizonyítást nyert a mérgezés ténye, hiszen a betegek vizeletmintájából jelentős mennyiségű atropint lehetett kimutatni. Ez bizonyítékot adott arra, hogy mérgezéssel állunk szemben - mondta Zacher Gábor, aki hozzátette, a betegek – akik ellenanyagot és kiegészítő terápiát kaptak - már hazamehettek.