• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A Honvédkórház védelmében

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A Honvédkórház volt gazdasági igazgatója pontosítja az interjúban elhangzottakat.

Dr. Borbíró Zoltán interjúja a Honvédkórház működési problémáiról sajnálatosan, számos téves megállapítást, adatot, helytelen következtetést tartalmaz, emellett elhallgat lényeges tényeket - írja Dr. Sepsey György nyílt levelében a Népszabadság cikkére reagálva. Ezért, mint a Honvédkórház volt gazdasági igazgatója kénytelen vagyok néhány meghatározó tényt rögzíteni a Tisztelt Olvasók tárgyilagos tájékoztatása érdekében.

A Honvédkórházként ismert egészségügyi intézmény az orvosegyetemek után a magyar civil (!) egészségügy legnagyobb intézményei közé tartozik. A gyógyító tevékenységét tekintve nem katonai intézmény, bár egy korábbi országgyűlési döntés „hadrendi elemmé" minősítette. Némi bátorság kellene egy rossznak bizonyult döntés helyreigazítására.

A Honvédkórház (Állami Egészségügyi Központ) nem szocialista nagyvállalatként működött. „Csak" az orvosi eskühöz igazodva, ellátták az ott dolgozók a hozzájuk forduló betegeket, akik „mellesleg" érvényes társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeztek.

A 2007 óta veszteséges gazdálkodás összetevői sokrétűek, az egészségügyi finanszírozás elégtelensége ennek egyik meghatározó, de nem kizárólagos eleme, hasonlóan más kórházaké-hoz. A Semmelweis Terv kiugrást jelenthet a csapdahelyzetből, ha nem csupán szavakban kívánná a honvédelmi tárca ennek végrehajtását.

A honvédelmi tárca már 2010-ben sem pótolta a finanszírozási hiányt, az 2011-ben folyamato-san nőtt, és őszre működésképtelen lett a kórház. 2011 decemberében 6 milliárd Ft egyszeri központi támogatást kapott a Honvédkórház, amelyet az egészségügyi tárca 1,1 milliárd Ft-tal megnövelt. Mindezek ellenére az év végén még 3 milliárd Ft fedezetlen tartozás maradt.

A menedzsment nem tétlenkedett, az interjúban említett intézkedési tervet komolyan vette, 2012 első hat hónapjában a működési költségeit 1 milliárd forinttal mérsékelte, miközben a betegellátás színvonala nem csökkent!

A menedzsmentkritika helyett tudomásul kellett volna venni a fenntartónak, hogy egy ekkora gazdálkodó szervezet reorganizációja nem „jobbra át, lépés állj" módon működik. Ráadásul jelentős menedzsmentenergiákat kötött le a Honvéd Egészségügyi Központ 2011. november közepére időzített beolvasztásának lebonyolítása is. (...) Folytatás a teljes cikkben a Népszabadságban

Legolvasottabb cikkeink