• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

A hörcsögök segíthetnek az elhízás ellen

Lapszemle 2018.11.07 Forrás: kemma.hu
A hörcsögök segíthetnek az elhízás ellen

Európa legelhízottabb nemzete a magyar, és világviszonylatban is igencsak elöl, a negyedik helyen állunk.

A télen életmódot váltó rágcsálók segíthetnek az emberiség egyre nagyobb problémájának megoldásában, vagyis az elhízás elleni harcban. A tudósok a hipotalamusz egyik fontos sejtjének változását figyelték meg - írja a kemma.hu.

...

Európa legelhízottabb nemzete a magyar, és világviszonylatban is igencsak elöl, a számítások szerint a negyedik helyen állunk. A magyar emberek 55 százaléka küzd a többlettel, világviszonylatban pedig 2,6 milliárdan.

...

Azt már régóta biztosan tudják, hogy a legjobb testsúlycsökkentő eljárás az alacsony kalóriabevitel mellett végzett sport. Erről azonban sokkal könnyebb beszélni, mint megvalósítani. Hiszen a mozgás után még az egyébként nem koplaló egyén is éhséget érez, aki pedig keveset eszik, az edzést követően elemi erővel sújt le rá az éhség, hiszen így vagyunk biológiailag programozva. Hasonlóan a hörcsögökhöz, akiket Gisela Helfer, a University of Bradford és Rebecca Dumbell, az MRC Harwell Institute munkatársai vizsgáltak meg tüzetesen.

A szakemberek olyan állatok szokásaira és hormonális működésére voltak kíváncsiak, akik évszaktól függően változtatják meg például bundájukat, vagy aktivitásukat. Így jutottak a szibériai hörcsöghöz, amelyik télen testsúlya nagyjából felét veszti el. Az ok, hogy a nyári nagy evészetek után a hideg időszak beállta előtt a rágcsáló szervezete átáll a várható ételínségre, és egyszerűen jóval kevesebb kalóriát visz be a téli hónapokban, a tartalékaiból gazdálkodva.

...

A vizsgálatba bevont hörcsögöket a tudósok testmozgásra ösztönözték. Méghozzá mókuskerékkel rávették néhányukat, hogy a téli időszakban mozogjanak többet a szokásosnál – ezen állatok ugyanis minimális tápanyagbevitel mellett, de a hideg időszakot is folyamatosan aktívan vészelik át, nem alszanak téli álmot. Azt tapasztalták, hogy a megfuttatott hörcsögök a testmozgás hatására sokkal többet ettek és sokkal éhesebbek voltak társaiknál.

Vagyis szinte biztosan kapcsolat van a testmozgás, és ezen sejt alakja, illetve az éhség között. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ebből hibás lenne azt a következtetést levonni, hogy télen nem szabad testmozgást végezni, azonban további kutatásokkal magyarázat adható arra, hogy egyesek miért esznek a szükségesnél sokkal többet akkor, ha edzenek. A vizsgálat következő lépcsőjében a termelődött hormont blokkolták, és azt találták, hogy ezzel meggátolható az állatok étvágynövekedése a takarékos időszakban.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink