• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A hospice nem a halálról, hanem az életről szól

Lapszemle 2023.01.03 Forrás: magyarnemzet.hu
A hospice nem a halálról, hanem az életről szól

A hospice egy életszakasz elviselhetővé tételét célozza meg a különböző betegségekből fakadó lehetőségekhez képest.

Az emberi élet méltóságának megőrzése a hospice egyik fő feladata – derült ki a betegellátás egyedi területén dolgozó szakemberek tájékoztatásából. Még mindig nagyon sok tévhit és álinformáció kering a hospice-ról, amit sokan a halállal azonosítanak, pedig valójában egy életszakasz elviselhetővé tételét célozza meg a különböző betegségekből fakadó lehetőségekhez képest. Ezzel pedig nemcsak a betegek és a hozzátartozóik, hanem az orvosok és a gondozók is csak nyerhetnek - írta riportjában a Magyar Nemzet.

– Sajnos a társadalomban a halál még mindig tabu. Általánosságban tudunk róla beszélni, de amikor a köreinkben vagy velünk történik, és szembesülni kellene az élet végének közeledtével, az nagyon nehéz a legtöbb embernek – mutat rá Muszbek Katalin a Magyar Hospice Alapítvány alapító igazgatója. A szakember tapasztalatai szerint a hospice fogalmát sajnálatos módon sokan összekötik a halállal, és csak az élet utolsó hónapjaiban lévő betegek kerülnek ebbe az ellátásba. – A többség azért nem kéri a gondozást, mert olyannak tekinti, mintha „meghívná a halált”. Emiatt nehéz beszélni a betegekkel is – fogalmazott a pszichiáter. Mint elmondta: a családok a leggyakrabban az utolsó egy-két héten jelentkeznek, amikor már nagyon keveset lehet tenni a betegekért. Azt is tapasztalták, hogy magasan kvalifikált családok kérik, jöjjön ki az orvos és a nővér, de ne mondja meg, hogy a hospice-tól érkezett.

A dolgozók motivációjáról szólva Muszbek Katalin kijelentette: az itt dolgozó nővéreknek van idejük arra, hogy alaposan megismerjék a beteget és még a családját is, mert itt az embert látja a nővér, akivel együtt tud dolgozni. Emellett az is nagyon sok erőt ad a személyzetnek, hogy mindig látnak valami javulást, vagy azt érzékelik, hogy megbékél a beteg az elmúlással. 

Hamis állításokat nem tesznek, hamis célokat nem állítanak fel, nem mondják azt, hogy meg fog gyógyulni a páciens, hanem azt mondják: a tüneteket tudják enyhíteni. 

Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy az otthonápolási rendszer kritikus állapotban van, mert öt éve nem emelték a kilátogató szakemberek vizitdíját. Ehhez hozzájárul még az óriási infláció és energiaárak növekedése is, hiszen ha egy beteg csak autóval megközelíthető, azt a jelenlegi támogatásból nem lehet finanszírozni. 

Legolvasottabb cikkeink