A több hüvelyest fogyasztók esetében 35%-kal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.
Ismert, hogy a B-vitaminban és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium), valamint rostokban gazdag hüvelyesek alacsony glikémiás indexű táplálékot jelentenek, ezért a spanyolországi Rovira i Virgili University kutatói utánajártak, hogy a hüvelyesfogyasztás fokozása milyen mértékben képes a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére. A B-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyesek, különösen a lencse fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét magas kardiovaszkuláris kockázatú személyekben, írja a Clinical Nutrition tanulmánya nyomán a medicalonline.hu portálja.
A Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányukban Nerea Becerra-Tomás és munkatársai elemezték a szója kivételével a különféle hüvelyesek fogyasztása és a magas kardiovaszkuláris kockázatú személyek körében kialakuló 2-es típusú diabétesz kockázata közötti összefüggést. A kutatók azt is megnézték, milyen hatással van az egyéb protein- és szénhidrátgazdag táplálékok hüvelyesekkel történő helyettesítése a cukorbetegség kialakulására.
A vizsgálat során 3349 nagy kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező, de nem cukorbeteg személyt követtek négy éven keresztül. Az eredmények szerint a több hüvelyest – lencse, bab, borsó, csicseri borsó – fogyasztók esetében 35%-kal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye (a vizsgálatban kevés hüvelyesfogyasztásnak számított a 12,73 gramm/nap fogyasztás, ami megfelel heti 1,5 adag ételnek, 60 g nyers hüvelyesnek, illetve nagyobb fogyasztásnak számított a 28,75 gramm/nap hüvelyesfogyasztás, azaz a heti 3,35 adag hüvelyes fogyasztása). Különösen a lencse fogyasztása állt összefüggésben a kisebb cukorbetegség-kockázattal.
Azon vizsgálati alanyok esetében, akik az utánkövetés során heti 1 adag lencsét ettek, 33%-kal kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak heti fél adag lencsét fogyasztottak.