• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A járvány nem érkezett meg, a félelem már köztünk van

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Napokon, heteken belül Magyarországon is felbukkanhat az ebola, miután egyre több európai országban figyelnek fel fertőzöttekre.

A járványügyi kockázat a kontinensen ennek ellenére alacsony, a valódi probléma az infrastrukturális és erőforrásgondokkal küzdő érintett nyugat-afrikai országokban van – állítja dr. Hervé Zeller, az európai járványügyi központ ebolát figyelő csoportjának vezetője, akit a hvg.hu kérdezett.

Csütörtökön újabb Ebola-gyanús esetek bukkantak fel egyszerre három európai országban, Spanyolországban egyszerre négy új fertőzöttről is szó van. Bár a gyanúról többször bebizonyosodik, hogy alaptalan, a Spigel Online kommentárja szerint, ha a járvány nem is érkezett meg, a félelem már köztünk van. Napok, hetek kérdése, és Magyarországra is megérkezhet a vírus, nőhet az ijedtség, elszaporodhatnak a vészhívások. Szükség lehet tehát egy esetleges pánikhangulat megelőzésére.

Az EU-országok egészségügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy felülvizsgálják a jelenlegi szűrési módszereket, amelyeket arra alkalmaznak, hogy az ebola által sújtott fekete-afrikai országokból érkező utasokat a reptéren teszteljék. Mivel Magyarország nem számít tranzitországnak, nem is mi vagyunk ennek az intézkedésnek a fő címzettjei.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója a spanyol eset után azt mondta, az ebola terjedése elkerülhetetlen Európában, ugyanakkor nálunk a felkészültség miatt még mindig alacsony a kockázat.

A hvg.hu utolérte dr. Hervé Zellert, akinek az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központban (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) a felügyelete alá tartozik az ebola elleni küzdelem. Zeller szerint a mostani ebolajárvány esetében nem beszélhetünk még potenciális világjárványról sem. „Ennek a betegségnek a terjedéséhez közvetlen kapcsolatba kell kerülni a fertőző ember testnedveivel. Az influenzával nagyobb bajban szoktunk lenni: ha valaki betegen felszáll a repülőre, a levegőbe tüsszentve is sokakat megfertőzhet."