• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A járványügyi biztonságot veszélyeztetik az oltásellenesek

Lapszemle 2024.04.18 Forrás: magyarnemzet.hu
A járványügyi biztonságot veszélyeztetik az oltásellenesek

A mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási programot. 

Egy korábban marginális jelenség kezd aggasztó mértékben terjedni egész Európában, így Magyarországon is, amely akár a járványügyi biztonságot is veszélyeztetheti. Az utóbbi években egyre aktívabbá váló oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését. Idén már 96 eljárás indult védőoltás alóli mentesítés miatt, míg három éve csak 19 ilyen eset volt. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a védőoltásokkal és a gyermekeket gyógyító orvosokkal szembeni bizalom megmaradjon, írja a magyarnemzet.hu

Az oltásellenes szervezetek megbízhatatlan, veszélyes forrásokból tájékozódnak, majd az itt fellelhető hamis információkkal próbálják alátámasztani a különböző összeesküvés-elméleteket. Például azt, hogy a kötelező védőoltások hatástalanok vagy meddőséget, autizmust, egyéb súlyos betegségeket okoznak. Előfordulnak olyan hajmeresztő teóriákat gyártók, akik abszolút tudománytalan érvekkel igyekeznek elhitetni másokkal, hogy a fertőző betegségek nem is léteznek.

Az oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését.

Az egészségügyről szóló törvény ugyanis lehetőséget ad a védőoltás alóli mentesítésre, ha ezt orvosilag igazolt egészségi ok indokolja. Az oltásellenes szervezetek arra biztatják a szülőket, hogy ezt használják kiskapuként, ám mivel az orvosoknak a szakma törvényes gyakorlása, valamint a gyermekek egészsége a legfontosabb, így az oltásellenes szülők nem járnak sikerrel, mikor hamis indokokkal próbálják meg rávenni őket egy igazolás kiállítására.

Idén 19 házi- és gyermekorvos ellen tettek büntetőfeljelentést a kötelező vagy ajánlott védőoltás beadása miatt. Ez az elmúlt három év viszonylatában extrém magasnak számít, ugyanis akkor mindössze négy esetben tettek feljelentést.

Szintén 2024-ben 96 esetben indult eljárás védőoltás alóli mentesítés miatt, tavaly összesen 65, 2022-ben negyven, míg 2021-ben 19 ilyen ügy volt.

További részletek a magyarnemzet.hu-n

 

Legolvasottabb cikkeink