• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Jászkunságban is elindult az influenza figyelőszolgálat

Lapszemle 2023.10.13 Forrás: szoljon.hu
A Jászkunságban is elindult az influenza figyelőszolgálat

A járási hivatalok népegészségügyi osztályai a háziorvosok jelentései alapján figyelemmel kísérik az influenzaszerű és légúti tünetekkel jelentkezők számát.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ellátott betegek csaknem 14,6 százaléka fordult felső légúti tünetekkel, 5,2 százalékuk kifejezetten influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt heti adatok alapján. Az esetek hátterében többfajta vírus áll, de a koronavírus új variánsa, az Eris biztosan köztük van - írta a szoljon.hu.

– Jelenleg kétféle tünetegyüttes jelentkezik a beteg gyerekeknél, az egyik inkább felső légúti megbetegedésekkel jár, a másik hányással-hasmenéssel – mondta a jelenlegi helyzetről dr. Tancsik Andrea  szolnoki házi gyermekorvos, akihez folyamatosan érkeznek mostanában rendelési időben a kis páciensek. A szakember szerint a közösségekben, iskolákban óvodákban villámgyorsan terjednek a kórokozók, hiszen a gyerekek nehezebben tudják betartani a higiéniai szabályokat, ami a megelőzés szempontjából fontos lenne.

De nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek között is egyre több a beteg. – Amit kiemelnék, hogy számos beteg gyanakodott, így elvégezte a koronavírus-tesztet, és sok lett pozitív. Felső légúti tünetek, elesettség, láz, izomfájdalom a tünetek – ezek négy-öt nap alatt meggyógyultak, tehát ennek az új variánsnak már nincsenek olyan súlyos tünetei, következményei, mint a korábbiaknak. Bár influenzajárvány még nincs, október végén, november elején várhatóan megkapják a körzetek ellene a védőoltásokat, ajánlom mindenkinek, legfőképpen a krónikus betegeknek - mondta dr. Hoksári László szolnoki felnőtt háziorvos a lapnak.

Mint azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától megtudtuk, a korábbi évekhez hasonlóan az év 40. hetében, vagyis múlt héten megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat.

– A járási hivatalok népegészségügyi osztályai a háziorvosok jelentései alapján figyelemmel kísérik az influenzaszerű és az akut légúti tünetekkel jelentkező betegek számát. A 40. heti adatok szerint a vármegyénkben ellátott betegek 14,6 százaléka felső légúti tünetek miatt fordult orvoshoz, közülük 5,2 százalék kifejezetten influenzaszerű tünetek miatt. Ezek az arányok az előző influenzaszezon ugyanezen időszakához hasonlóak – tájékoztatott a hivatal. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink