Jó döntés hűtőtáskát magunkkal vinni a vásárlások alkalmával, ha nagy a hőség.
Gyorsabban megromolhat a hőségben a rosszul tárolt élelmiszer. Ám az általunk megkérdezett dietetikus szerint a hűtőszekrény megfelelő használata mellett érdemes az étrendre is odafigyelni. Az asztalon hagyott kenyér is hamarabb megpenészesedik a hőségben, hiszen az élesztőgombák is gyorsabban szaporodnak. Ha a legalapvetőbb élelmiszerünkre is így hat a nagy meleg, akkor fokozott figyelmet igényel minden étel tárolása – olvasható a sonline.hu portálján.
Heszberger Edina kaposvári dietetikus és táplálkozás-szakértő elmondta: a nagy meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, így ha nem tárolják megfelelően az ételt, az könnyebben megromolhat. Ha hűtött árut vásárolunk, annak minél gyorsabban a hűtőszekrénybe kell kerülnie. A hazaút alatt is melegszik az áru, ezért fordulhat elő, hogy a hűtőben már csak kevesebb ideig áll el, mint azt várnánk. Jó döntés hűtőtáskát magunkkal vinni a vásárlások alkalmával.
A húst és a tejet maximum négy-öt Celsius fokos hőmérsékleten érdemes tárolni a hűtőben. Ebben a hőségben már hűteni kell a tojást a kaposvári dietetikus szerint, de lehet a gyümölcsöt és a zöldséget is, ha nem fogyasztja el hamarabb az ember. Viszont a megkezdett dinnyének a hűtőben a helye, hisz a magas cukor és a víztartalmánál fogva gyorsabban romlik.
...
Fontos, hogy jó étrendet válasszunk a melegben. A túl fűszeres és zsíros sült húsok nem kedveznek az emésztésnek, különösen nem hőség idején. A fehérjék és zsírok nehezebben, a szénhidrátok könnyebben emésztődnek, így célszerű ezt figyelembe venni a melegebb napokon. Érdemes könnyen emészthető ételekhez nyúlni, gyakrabban enni gyümölcsöt, olajos magvakat, joghurtot, zöldfűszeres csirkemellet – tette hozzá a kaposvári dietetikus.
További részletek a weboldalon.