• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A jövő magyar kórháza még kézzel fogható közelségben van

Lapszemle 2020.01.21 Forrás: portfolio.hu
A jövő magyar kórháza még kézzel fogható közelségben van

Mindenkit arra kérek, hogy együtt fogjuk meg a betegek kezét, és építsük meg a magyar lakosságnak a jövő kórházát.

A Dél-budai Centrumkórház létrehozása mérföldkő és hiánypótló a magyarországi egészségügy történelmében. Az intézmény tervezett elhelyezése – a sürgősségi betegellátást az egyik legfontosabb szempontként figyelembe véve – egyértelműen megfelel a mai kor kórházépítéseinek, a világban uralkodó legmodernebb építészeti trendnek. Minden egyes akadályozó beavatkozás hónapokkal, vagy akár évekkel is visszavetheti a szuperkórház átadását. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott írása a portfolio.hu-n.

Újbuda Dobogó városrészében nem egy átlagos kórházat álmodtak meg a szakemberek, hanem egy komplett egészségvárost, amely a régióban minden gyógyítási területen kiemelt sürgősségi - sőt egyes profilokban országos szintű - ellátást nyújt gyermekek és felnőttek részére egyaránt. Egy zöldmezős beruházás megvalósítása során nem kell semmilyen építészeti kompromisszumot kötni, hiszen itt kizárólag egyetlen szempont érvényesülhet, ez pedig a magyar emberek legmagasabb szintű egészségügyi ellátása.

A megvalósítás helyszíne nem politikai, hanem kizárólag szakmai kérdés. Az építész szakértők véleménye alapján a főváros által javasolt helyszínek közül az egyiken a szuperkórház-projekt egyértelműen nem valósítható meg, míg a másik esetben – ha csak a számokat nézzük – ugyan elférne, de a telek adottságai miatt további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy – a jelentős időveszteség mellett – az elfogadott koncepció, így a betegellátás milyen mértékű csorbításával járna. Lakóházak és egy pályaudvar közé szinte fizikai képtelenség felépíteni egy 32.524 négyzetméteres telekre egy 215.000 négyzetméteres egészségügyi komplexumot, annak minden egyéb vonzatával. A javasolt telkeken megvalósuló beruházás esetén mind az intézmény, mind a betegek, mind pedig a környék lakói nehéz helyzetbe kerülnének, például a környezeti terhelés miatt. 

Egy sürgősségi centrumnak az ellátási terület központjában, mentési szempontból jól megközelíthető helyen kell lennie. A Dobogó városrész ezen feltételeknek maradéktalanul megfelel. Az eddigi egyeztetések alapján azonban már a konkrét úthálózat-fejlesztési tervek is körvonalazódnak. Az M1-es és az M7-es közös szakaszán, és a régi 7-es úton is létesülne egy közlekedési csomópont, ezek biztosítják, hogy az autópályáról is könnyen megközelíthető legyen a kórház. A környéken jó a közösségi közlekedési hálózat, városi és távolsági buszok vonala is van a közelben. Új megállóhelyek kialakításával könnyen elérhető a tervezett centrum. A kötöttpályás tömegközlekedés megvalósíthatósági tanulmánya hamarosan elkészül.

A tervezés és az előkészítő munkálatok már folynak és minden egyes akadályozó beavatkozás hónapokkal, vagy akár évekkel is visszavetheti a szuperkórház átadását. Nem kell messzire menni a példáért, csak a szomszédos Ausztriába, ahol a politikai csatározások miatt 5 évig tervezték és 7 évig építették az ottani szuperkórházat. További érvek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink