• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A jövő megérkezett a magzati diagnosztikában

Lapszemle Forrás: pécsinapilap.hu

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően azonban a várandósgondozás területén is komoly változások mentek végbe.

A kismamák számára rendelkezésre álló vizsgálatok palettája az elmúlt időszakban rendkívüli változáson esett át: a hagyományos vizsgálatokon túl – az orvostudomány innovációinak köszönhetően – sorra válnak elérhetővé olyan eljárások, amelyek a lehető legpontosabb diagnózisra törekszenek, és így abban is segítenek, hogy a kismama minél kevesebb szorongással hordja ki kisbabáját. Elég, ha a klasszikus terhességi ultrahangvizsgálat pár évtizedes múltját idézzük fel: a kilencvenes években álmodni sem mertünk volna arról, hogy egy napon, születendő kisbabánkat élethű 3D vagy 4D ultrahang képeken láthatjuk - írta a pécsinapilap.hu.

Az orvostudomány az egyik leginnovatívabb szakterület, nincs ez másképpen a magzati diagnosztikában sem. A Down-kór magzati korban történő azonosítására korábban egyetlen lehetőségként a vetélési kockázattal is járó úgynevezett invazív vizsgálatok álltak rendelkezésre, ezek a kismama hasába szúrt tűn keresztül vettek mintát a magzatvízből vagy a méhlepényből. Míg egy magyar kismamának a 2010-es évek előtt nem sok választása volt, ha a szűrővizsgálati eredménye magas kockázatot mutatott valamilyen kromoszóma-rendellenességre, addig napjainkban már olyan vizsgálatok érhetők el, amik nem veszélyeztetik sem a magzat sem az édesanya egészségét.

Ez a tendencia hazánkban is megfigyelhető a non-invazív genetikai vizsgálatok magyarországi bevezetése óta"– mondta el Dr. Veszprémi Béla, egyetemi docens, a Pécsi Tudomány Egyetem PrenaTest központjának vezetője.

Az új, anyai vérvétellel elvégezhető molekuláris genetikai vizsgálat, megbízható, pontos eredményt ad a magzati kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére. Ez a genetikai tanácsadás keretében igényelhető módszer megnyugtató mind a kismama, mind az orvosa számára, mert hatékonyan mutatja ki a rendellenességeket, és jelentősen kevesebb esetben történik a magzatot veszélyeztető beavatkozással járó vizsgálat. Az eljárás kidolgozásában a magyarországi Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudomány Egyetem is részt vettek.