• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kábítószerfüggőkön verik el a port

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

A függőség ugyanúgy, mint a cukorbetegség, egy betegség, és az ebben érintettek beteg emberek.

Bár a szenvedély alapvetően nem káros, sok család életét tették és teszik tönkre a különféle szenvedélybetegségek. Köztük nemcsak alapvetően is káros szerek, hanem olyanok is, amelyek esetében a túlzott kötődés, azaz a függőség jelenti a problémát. A legtöbbet emlegetett drogfüggőség Kály-Kullai Károly szerint csak a jéghegy csúcsa. A mentáihigiénikus, szupervizor, aki a Paksi Városi Mentálhigiénés Egyesület és a Városi Művelődési Központ által szervezett, Szenvedélyek hete rendezvény vendége volt tegnap, azt mondta, hogy a nikotinfüggőségről kevés szó esik, pedig több mint hárommillió embert érint. Ezt szerinte helytelenül, nem sorolják a szenvedélybetegségek közé.

A következő - ha az érintettek körét tekintjük - az alkoholfüggőség, ebben egymillió ember szenved, a gyógyszerfüggők számát négy- és nyolcszázezer közé teszik. - Mindig a kábítószerfüggőkön verjük el a port, a számuk 2-300 ezer körül van, a súlyos függők számát pedig 40-50 ezerre becsülik - folytatta. Mint mondta, hazánkban a függőtípusú magatartás nagyon nagy gond. A probléma rendkívül összetett, hiszen a drogosokat büntetjük, a legális drogokkal pedig - úgy tűnik -, mintha megtanultunk volna együtt élni, elfogadjuk azt a rengeteg halottat, akik az alkohol és a drog okozta betegségek miatt veszítik életüket - fejtegette. A kérdésre, hogy a jövedéki adó emelése, amely érinti a dohányárut, alkoholt és a szerencsejátékokat megoldás-e, egyértelmű nemmel válaszolt.

- Mióta emeljük az alkohol árát, a cigaretta árát? A függők száma nem csökken, sőt egyre korábban nyúlnak ezekhez a szerekhez a fiatalok.

Mint mondta, a kérdésnek kulturális és gazdasági vetületei is vannak, éppen ezért csak átfogó stratégia jelenthet megoldást. Ennek fontos része kell, hogy legyen az egészségfejlesztés és a prevenció. Azaz rá kell ébreszteni és ránevelni az embereket arra, hogy felelősek magukért, s ha baj van, merjenek segítséget kérni. A baj az - tette hozzá -, hogy vagy nincs honnan, vagy nem mernek.

Erdélyi Gabriella addiktológus hozzáfűzte, legfontosabb, hogy tudatosítani kell, hogy a függőség ugyanúgy, mint a cukorbetegség, egy betegség, és az ebben érintettek beteg emberek.