• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A kacsacsőrű emlős egy hormonja segítheti a cukorbetegség kezelését

Lapszemle 2018.06.20 Forrás: magyaridok.hu
A kacsacsőrű emlős egy hormonja segítheti a cukorbetegség kezelését

A kacsacsőrű emlős GLP-1 hormonja olyan változásokon ment keresztül, amelyek ellenállóvá tették a gyors lebomlással szemben.

Az Ausztráliában honos kacsacsőrű emlős egy hormonja segítheti a 2-es típusú cukorbetegség kezelését – állítja egy német professzor, aki azért helyezte át székhelyét évekkel ezelőtt az ausztráliai Adelaide-i Egyetemre, hogy alaposabban tanulmányozhassa a részleges vízi életmódot folytató, különös megjelenésű tojásrakó emlőst - írja a magyaridok.hu.

Frank Grütznernak és csapatának sikerült laboratóriumi körülmények között előállítania a kacsacsőrű emlős egy hormonját, amely különös módon nem csupán az állat beleiben termelődik a vércukor szabályozása céljából, hanem a mérgében is megtalálható. Az emberek és az állatok beleiben egyaránt előforduló glukagonszerű-peptid-1 (GLP-1) nevű hormon serkenti az inzulintermelést, ezáltal csökkentve a vércukorszintet. A GLP-1 azonban percek alatt lebomlik az ember szervezetében.

A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknél a GLP-1 által okozott rövid stimulus nem elegendő a megfelelő vércukorszint fenntartásához, vagyis esetükben olyan kezelésre van szükség, amely az érintett hormon hosszabb életű változatát kínálja, ezáltal lehetővé téve a hosszabb ideig tartó inzulintermelést. Grützner és csapata felfedezte, hogy a kacsacsőrű emlős GLP-1 hormonja olyan drasztikus változásokon ment keresztül, amelyek ellenállóvá tették az embereknél megfigyelhető gyors lebomlással szemben. Az állat genetikai térképének alapos elemzésével a kutatók megállapították, hogy egyfajta „molekuláris háború” zajlik az állat beleiben és furcsa mód a mérgében is termelődő GLP-1 különböző funkciói között.

A kelet-ausztráliai folyókban honos kacsacsőrű emlősök hímjeinek hátsó lábán „sarkantyúk” találhatóak, amelyekhez méregmirigyek csatlakoznak. Az állatok a párzási időszakban a nőstényekért vívott harcaik során használják ezeket a sarkantyúkat, amelyek mérge elég erős ahhoz, hogy végezzen egy kutyával. A kutatók szerint a méregben való jelenlétének hatására a kacsacsőrű emlős GLP-1 hormonja stabilabbá vált. A stabilabb GLP-1 molekulák pedig, lévén, hogy hosszú ideig képesek serkenteni az inzulintermelést, a 2-es típusú cukorbetegség egy újfajta kezelésének lehetőségét rejtik magukban.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink