• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kamaszok több mint fele minden nap a barátaival lóg a neten

Lapszemle MA 06:08 Forrás: hvg.hu
A kamaszok több mint fele minden nap a barátaival lóg a neten

lányok között több volt a problémás felhasználó, és ők azok, akik állandóan online kommunikálnak a barátaikkal.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentésében a kamaszkorú gyerekek online jelenlétét vizsgálta 44 országban. A helyzet nem túl biztató: lányok töltik a legtöbb időt az online közösségi platformokon, a fiúk főleg játszanak, és egyre több kiskamaszt veszélyeztet a teljes függőség, írja a hvg.hu

Magyarországon a 15 éves lányok 30 százaléka folyamatos online kapcsolatban áll a barátaival, de már a 11 évesek 13 százaléka is szinte mindig a neten kommunikál – a többi közt ez derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentéséből, amelyet a kiskamaszok online jelenlétéről készített. A 2022-ben (tehát a koronavírus-járvány lecsengésekor) készített átfogó felmérésben közel 280 ezer fiatalt kérdeztek meg 44 európai, közép-ázsiai országból és Kanadából, akik 11, 13 és 15 évesek voltak. A közösségi média használatán és az online játékon volt a fókusz, utóbbit 13 országban vizsgálták – ebben például részt vett Szlovákia és az Egyesült Királyság, de Magyarország nem.

Abban talán nincs semmi meglepő, hogy a jelentés legfőbb megállapításai nem túl optimisták. A WHO jelentése szerint a kamaszok körében 7-ről 11 százalékra nőtt azoknak az aránya, akiknél kifejezetten „problémásnak” nevezhető a közösségi média használata. Ez azt jelenti, hogy nagyon nehezen kontrollálják a képernyőidőt, idegesek, ha nincs náluk a telefon és akkor is állandóan a közösségi médián jár az eszük, ha épp nem férnek hozzá, akár az iskolában. Ezek mind olyan jelek, amelyek akár a függőség kialakulására utalhatnak.

A nemek között viszont jelentős különbségek voltak. A lányok között több volt a problémás felhasználó, és ők azok, akik állandóan online kommunikálnak a barátaikkal, míg a fiúk között többen vannak azok, akik online játékokkal játszanak. Ez az jelzi, hogy míg a lányok inkább szociális kapcsolatteremtésre, a barátságok ápolására használják az internetet, addig a fiúk inkább játékokra.

Ha az összesítést nézzük, a kamaszok 36 százaléka áll folyamatos online kapcsolatban a barátaival, ez az arány egyébként a 15 éves lányok között a legmagasabb (44%). A kamaszok harmada minden nap játszik online játékokkal, 22 százalékuk napi négy órát is. Ez utóbbi főleg a 13-15 éves fiúkra jellemző.

További részletek a hvg.hu-n