• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kanyaró évekre lebombázza az immunrendszert

Lapszemle Forrás: fuggetlen.hu

A fertőzés után akár három évig is immunvédelem nélkül élhetnek a gyerekek.

A kanyaróról köztudott, hogy meggyengíti a gyerekek immunrendszerét egy időre. Úgy gondolták, hogy ez legfeljebb egy hónapig vagy kettőig tart, de a Princeton Egyetem kutatása azt mutatja, hogy három évig is immunvédelem nélkül élhetnek a gyerekek a kanyaró után. És ilyenkor más, súlyos betegségeknek is ki vannak téve – az immunrendszer védelme nélkül - írta az Eurekalert.org nyomán a Független.hu.

„Azt eddig is tudtuk, hogy a kanyaró megtámadja az immunrendszer memóriáját, és ezért a gyerek időlegesen védtelenné válik. Csakhogy az immunszupresszió sokkal tovább tarthat, mint eddig gyanították. Más szóval, ha valaki kanyarós lesz, három évig akár meg is halhat valami olyan betegségben, amelyben nem halt volna meg, ha nem lett volna kanyarós" – mondja C. Jessica Metcalf, társszerzője a Science folyóiratban megjelent írásnak.

„Kutatásunk szerint a kanyaró elleni védőoltás nem csak a kanyaró ellen véd. Ez az egyik legköltséghatékonyabb beavatkozás" – állapítja meg Michael Mina az első szerző. Minát azért érdekelte ez a kutatás, mert ismerte az Erasmus Egyetem (Hollandia) kutatását, amely lényegi összefüggést talált a kanyaró és a memóriasejtek megfogyatkozása között.

Kimutatták, hogy a kanyaró vírus megtámadja a T limfocitákat, amelyek az immunrendszer emlékezetét alkotják, így keletkezik az ‘immun-amnézia’, az immunrendszer ideiglenes emlékezetvesztése. Körülbelül egy hónap múlva az immunrendszer memóriája visszatér, de ahelyett, hogy – mint előzőleg – védene az összes, addig megismert fertőzéssel szemben, kizárólag a kanyaróra irányul a védelme.

Mina kíváncsi volt rá, mennyi időbe telik, míg az immunrendszer újra széles körben véd, és megvizsgálta az Egyesült Államok, Anglia és Wales és Dánia adatbázisát, azokét az országokét, amelyek rendelkeztek a kellő részletességű adatokkal. Létrejött egy kutatócsoport, evolúcióbiológusokkal, virológusokkal, akik feltételezték, hogy ha az immunrendszer hosszabb ideig ‘amnéziában van’, annak meg kell mutatkoznia a populáció szintű adatokban.

Megnézték a gyermekhalálozást Európában és az Egyesült Államokban, a kanyaró vakcina előtti és utáni korszakban. De a kezdeti elemzés nem mutatott ki erős összefüggést.

Akkor a kutatók különböző időtartamokat feltételeztek, ameddig az immunrendszer amnéziája tarthat a kanyaró után, és aszerint vizsgálták újra az adatokat. Ez a kutatás már eredménnyel járt: nagyon erős összefüggést mutatott ki a kanyaró előfordulása és a más betegségekből eredő halálok között – a periódust a fertőzés után átlag 28 hónapra kiterjesztve.

Az eredmény mind a három országban, minden korcsoportra következetesen érvényesnek bizonyult. Az oltás előtti és utáni korszak adatai is ezt bizonyították. Az igazán nagy szám az lenne, ha sikerülne feltárni az immunológiai mechanizmusát a dolognak, mondják a kutatók.