• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kardiovaszkuláris morbiditás tényezői

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A csípőspaprika-fogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris mortalitást.

Ugyanakkor a CV-morbiditás növekedéséért legalább annyira felelős a depresszió, mint az elhízás vagy a magas koleszterinszint, állapítja meg egy-egy nagyméretű prospektív kohorszvizsgálat. Többszáz éve feltételezzük, hogy a csípős fűszerek hasznosak egyes betegségek kezelésében, azonban eddig mindössze egyetlen populáció szintű tudományos vizsgálat készült a témában: egy 2015-ös kínai tanulmány megállapította, hogy a csilipaprika fogyasztása csökkenti a mortalitást. Most az egyesült államokbeli University of Vermont kutatói közölték prospektív vizsgálatuk eredményét, ami hasonló következtetésre jutott – írja a medicalonline.hu portálja.

A PLoS ONE című szaklapban megjelent tanulmány – Mustafa Chopan és Benjamin Littenberg: The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study – megállapítása szerint a csípőspaprika-fogyasztás az össz-mortalitás 12%-os csökkenésével jár együtt, és mint a szerzők kifejtik, a csilifogyasztók össz-mortalitásának csökkenését legfőképpen a kardiovaszkuláris mortalitás (szívinfarktus és agyvérzés) csökkenése eredményezi.

Bár a csili hatásmechanizmusa nem tisztázott, a szerzők szerint a következő tényezők jöhetnek számításba: a kapszaicin a tranziens receptorpotenciál (TRP) csatornákon keresztül fejti ki a hatását, ezen belül lehetséges, hogy az egyes típusú vanilloid receptorok (TRPV1) aktiválásával, a lipidlebontás és a termogenezis befolyásolása révén stimulálja az elhízás elleni mechanizmusokat, ami a kardiovaszkuláris, metabolikus és pulmonális megbetegedések kockázatának csökkenését eredményezi. A kapszaicin ezen felül a koronáriák vérátáramlását is növelheti, antimikrobiális hatása a bélmikrobióta modulálásán keresztül érvényesülhet. Sok más fűszerrel egyetemben, a kapszaicinnak NF-κB inaktiváló hatása is van, ami akadályozza a tumorkialakulást. A paprika ezen felül értékes tápanyagokat is tartalmaz (pl. pro-A-, B- és C-vitamin), ami szintén közrejátszhat egészségvédő hatásában.