• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Karolina nyerhet a Semmelweis Terven

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A Karolina Kórház képes és kész is a régióból újabb területekről betegeket fogadni.

Az „egészségügy megmentésére" készülő Semmelweis Terv célkitűzéseiről és a kórházakat érintő várható intézkedéseiről tájékoztatta a Karolina Kórház dolgozóit dr. Vermes Tamás főigazgató a minap tartott intézményi értekezleten.

Dr. Vermes Tamás kiemelte: az egészségügy átalakítását célzó terv konkrét beavatkozási irányokat, pontokat és intézkedéseket fogalmaz meg, aminek része az ellátórendszer szerkezeti reformja, nagytérségi egészségügyi intézmények kialakítása, a betegútszervezést támogató új egészségszervezési intézményrendszer létrehozása. Mindez fokozottabb állami szerepvállalással. A tervezet része továbbá a források új elvek szerinti elosztása, a rendelkezésre álló fejlesztési pénzek átcsoportosítása is.

A főigazgató szerint a Karolina a városi kórházak szintjén mindenben teljesíti a Semmelweis Terv elvárásait. A klinikai szakmákat mátrix formában működteti és sokszakmás kínálatot tud felmutatni. Összesen tizenegy klinikai szakmával működik az intézmény, köztük például az intenzív osztály, ami a többi egység munkáját teszi biztonságossá, vagy a folyamatos huszonnégy órás sürgősségi ellátás.
Emellett széles körű, nem specifikus műszerigényű diagnosztikát működtet, valamint krónikus és rehabilitációs ellátást is nyújt. A struktúraátalakítás kapcsán dr. Vermes Tamás kiemelte: a meglévő kapacitását figyelembe véve a Karolina képes és kész is a régióból olyan területekről betegeket fogadni – a szükséges finanszírozással együtt –, ahol nagytérségi betegútszervezés folytán megszűnik az aktív ellátás.

A Semmelweis Terv kitér arra is, hogy egy-egy szakmán belül a magasabb szintű ellátás nem feltétlenül a nagytérségi központban működhet csak. Ezek helyét a szakmai hagyományoknak és lehetőségeknek megfelelően határozzák meg. Ez akár újabb lehetőségeket kínálhat a Karolina Kórháznak is, hiszen egyes speciális területeken képesek magasabb szintű ellátás biztosítására is. Így például gasztroenterológia, gyermekpulmonológia, fogyatékkal élők fogászati ellátása, vagy a gyermek-ételallergia kivizsgálása terén – megfelelő finanszírozás mellett – az intézmény más régióból érkező betegeket is kész fogadni.