• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kényszergyógykezelés néha rosszabb, mint a börtön a szakértő szerint

Lapszemle 2024.06.21 Forrás: boon.hu
A kényszergyógykezelés néha rosszabb, mint a börtön a szakértő szerint

A kényszergyógykezelés nem felmentés a büntetés alól, hanem egy speciális, szigorúbb körülmények között végrehajtott gyógyszeres kezelés.

A Miskolci Járásbíróság a múlt héten elrendelte annak a férfinak a kényszergyógykezelését, aki június 11-én délelőtt Miskolcon az egyik áruház parkolójában kalapáccsal bántalmazta idősebb ismerősét, majd autójával többször elütötte áldozatát, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A hír kapcsán dr. Vaszily Mária ideg- és elmegyógyász főorvos, igazságügyi elmeorvos szakértő beavatta a boon.hu-t a kényszergyógykezelés részleteibe.

A szakértő ismertette, hogy a kényszergyógykezelés egy speciális pszichiátriai kezelés, amelyet bíróság rendelhet el döntően életellenes cselekmények elkövetői számára. A hatóság azt kérdezi a szakértőtől, hogy az illető rendelkezik-e a kóros elmeállapot valamilyen formájával, így különösen elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, személyiségzavarban vagy tudatzavarban szenved-e.

Büntetőügyekben mindig két szakértőnek kell eljárnia. Az egyik szakértő mindig a hatóság által kirendelt igazságügyi elmeorvos-szakértő, aki megválaszthatja társát, és aki lehet általános igazságügyi orvos-szakértő is. Sajnos vármegyénkben nagyon kevés mind az igazságügyi elmeorvos-, mind az általános orvos szakértő – ismerteti a szakmai körülményeket dr. Vaszily Mária. A szakember fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az igazságügyi szakértésben a klasszikus pszichiátriai kórisméket használják, nem a BNO kódnak megfelelő osztályozást. A BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kódok finanszírozási célokat szolgálnak a pszichiátriai betegellátásban, melyek alapján az orvosok a megfelelő gyógyszereket írhatják a betegeknek.

A főorvosnő pályafutása során volt már példa rá, hogy megpróbálták szimulálni a kóros elmeállapot valamelyik formáját. Egy gyakorlott szakértő azonban „átlát a szitán”, nem lehet félrevezetni, mondta. Ha az első körben a szakértők azt állapítják meg, hogy az egyén nem szenved elmebetegségben, a bíróság – az ügyész vagy védőügyvéd, vagy akár a szakértő kérésére – elrendelheti másik szakértő felkérését véleményadásra, és ha a vélemények nem egyeznek, úgynevezett ütköztetésre kerül sor a két szakértő-páros között.

Továbbiak a teljes cikkben