• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A kényszerkatéterezés embertelen bánásmódnak minősült

Lapszemle 2019.07.06 Forrás: TASZ
A kényszerkatéterezés embertelen bánásmódnak minősült

Magyarországnak kártérítést kell fizetnie a TASZ ügyfelének, akit katéterezésre kényszerítettek.

Fontos döntést hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága eheti ítéletében, amikor kimondta: a kényszerkatéterezés sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkét, vagyis a kínzás tilalmát. Eszerint „senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni” – márpedig a kényszerített katéterezés éppen ezt teszi, írja a TASZ.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyhangú ítélete szerint ügyfelük katéteres vizeletvizsgálatra kényszerítése kimerítette az embertelen és megalázó bánásmód tilalmának megsértését. A Bíróság megállapította, hogy a hatóságok komolyan megsértették ügyfelük fizikai és szellemi integritását, miközben az alkoholos befolyásoltság megállapításához a vérvizsgálat is elegendő lett volna. A Bíróság megállapította, hogy Magyarországnak a nem vagyoni kárért 9 000 eurót (EUR), a költségek és kiadások tekintetében pedig további 4,080 eurót kell fizetnie.

Az ügyben résztvevő ügyfelük 2010-ben fordult jogsegélyszolgálatukhoz. Története szerint verekedésbe keveredett egy éjszakai klubban. A rendőrség aznap éjszaka az otthona előtt az autójában találta meg, ahol az alkoholszagra való tekintettel meg akarta szondáztatni, amit ő elutasított. Ezt követően előállították, majd kéz- és lábbilincsben vitték az orvosi ügyeletre, hogy ott vizelet- és vérmintát vegyenek tőle. Amikor ügyfelünk közölte, hogy nem tud vizelni, a rendőrök megkérték az orvost, hogy a vizelet kinyeréséhez helyezzen fel katétert, amit ügyfelünk határozott ellenzése ellenére is megtett. Az esetet követően ügyfelüket 2011 novemberében kilenc hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték ittas vezetés miatt.

Az elrendelt katéterezést követően panasszal élt az ügyfél a Független Rendészeti Panasztestületnél, ami megállapította, hogy az erőszakos úton történő húgyhólyag-katéteres vizeletminta-vétel súlyosan sértette a felperes emberi méltósághoz, testi épséghez és egészséghez, valamint tisztességes eljáráshoz fűződő jogát. 

Legolvasottabb cikkeink