• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kevesebb alkohol kisebb kockázatot jelent

Lapszemle Forrás: figyelo.hu

Leszögezik: kockázat nélküli italozás nem létezik.

Azok az új irányelvek, amelyeket az alkohol-fogyasztásról Nagy-Britanniában közzétettek, csökkentették az ajánlott mennyiségeket és Az Egyesült Királyság egészségügyi főtisztviselői leszögezték: az új kutatások szerint a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is növeli a rák veszélyét – olvasható a figyelo.hu oldalán.

Ennek megfelelően az új irányelv azt ajánlja, hogy a rendszeres italozók se fogyasszanak heti 14 egységnél többet. Ez a mennyiség hat pint sörnek(1 pint= 0,47 liter) vagy hét pohár bornak felel meg. A várandós nőknek egyáltalán nem szabadna alkoholt inni.

Az ajánlás szerint ha valaki iszik, azt mértékkel kell tennie. Ha három vagy több napon ivott alkoholt, utána néhány napot ki kell hagynia. Nem engedhető meg az sem, hogy a teljes, még elfogadható heti mennyiséget egy vagy két alkalommal fogyasszák el. A nagy mennyiségű italozás növeli a balesetek és sérülések veszélyét is.

Mérsékelt italozás

Az útmutató az alkoholizmus 1995 óta első, teljes körű áttekintése, bár a várandós nők és a fiatalok számára 2007-ben, illetve 2009-ben már készültek ajánlások.

A dokumentum a korábbiakhoz képest némi változást tükröz az Angliában, Walesben és Észak-Írországban élőknek. Azt javasolja, hogy ne igyanak alkoholt, vagy ha mégis megteszik, ne igyanak többet, mint egy vagy két egységet hetente egyszer vagy kétszer, és ne részegedjenek le.

Hogyan változott az ajánlás ?

A korábbi kormány által kiadott ajánlás a napi alkohol-fogyasztás mennyiségét férfiak esetében három vagy négy egységre, nők esetében kettő-háromra javasolta korlátozni. Az új irányelv heti korlátot határoz meg, elvetve azt a megközelítést, hogy a mindennapos alkoholfogyasztás rendben lenne.

Az új, 14 egységnyi korlát így férfiak és nők számára egyaránt az elfogyasztott mennyiség csökkentésére irányul. Noha 1995 óta orvosok csoportjai azt ajánlják, hogy egy hét alatt a férfiak 21, a nők 14 egységnél többet ne igyanak, a kormány a napi fogyasztás alsó határának betartását javasolja. Lényegében tehát a kormány-ajánlás követi az orvosi javaslatot, csak kicsit tovább megy. Ami a várandós nőket illeti, az új ajánlás egyértelmű: ne igyanak.

Korábban az ajánlás csak a fogyasztás korlátozását javasolta. Az új ajánlás világossá teszi, hogy néhány napon át egyáltalán nem szabad alkoholt inni, a nagy ivászatokat pedig kerülni kell. A korábbi, 1995-ös ajánlás nem fogalmazott ilyen egyértelműen.
Ezúttal nincs már különbség a férfiak és a nők között a heti alkohol-fogyasztási korlát tekintetében sem: heti 14 egységnél többet nem ajánlanak. Azért vetették el a napi korlát meghatározását, mert attól tartottak, hogy az napi fogyasztásra buzdít. A napi fogyasztást az új ajánlás egyértelműen elutasítja. és leszögezi, hogy nincsenek biztonságos határok. Az egyetlen kivétel az 55 évnél idősebb nők csoportja, akik szívének segíthet, ha legfeljebb heti öt egységet megisznak.

Egyes tanulmányok azt állították, hogy kis mennyiségű alkoholfogyasztás megakadályozhatja a szívbetegségek kialakulását. Az új ajánlás szerint ez a nézet már meghaladott, túlbecsüli az alkohol előnyeit és rosszul értékeli azt a tényt, hogy a szívbetegségek megelőzése általában sokat javult.

Az új ajánlások egyik fő eleme arra a korábban fel nem ismert bizonyítékra épül, hogy az alkohol növeli a rák kialakulásának veszélyét. E bizonyíték szerint egy sor rákbetegség, így a száj, a torok és a mellrák kockázata növekszik, ha valaki rendszeresen, akár keveset is, iszik.

A teljes cikk a figyelo.hu oldalán olvasható.