• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A kiszélesített betegbevonás tudománya

Lapszemle 2018.08.07 Forrás: medicalonline.hu
A kiszélesített betegbevonás tudománya

Az egészségügyi ellátás felhasználóinak a tudásuk is megvan ahhoz, hogy részt vegyenek a szolgáltatások tervezésében és kivitelezésében.

A betegek részvétele az egészségügyi reformok tervezésében csökkenti a kórházi felvételek számát és hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz vezet, állapította meg az Implementation Science áttekintő tanulmánya, ami szerint minél szélesebb körű a partnerség, annál hatékonyabban javulnak a kimenetek - írta a medicalonline.hu.

Tradicionálisan a betegek bevonása csak arra terjedt ki, hogy a betegek részt vegyenek a saját ellátásukkal kapcsolatos döntésekben, illetve abban kérték ki a véleményüket, hogyan lehetne fokozni saját gyógyulásukkal kapcsolatos erőfeszítéseiket, azonban az elmúlt két évtizedben egyre több kezdeményezés irányul a betegek (valamint gondozóik és családtagjaik) jóval szélesebb körű bevonására a szolgáltatások újratervezésébe vagy akár az egészségügyi reformok kialakításába is. E kezdeményezések részben annak a felismerésnek köszönhetők, írják a University of Toronto egészségpolitikai intézetének és a St. Michael's Hospital tudásközpontjának kutatói, miszerint az egészségügyi ellátás felhasználóinak a joguk és a tudásuk is megvan ahhoz, hogy részt vegyenek a szolgáltatások valamennyi szintjének tervezésében és kivitelezésében.

Bár a betegek bevonódásának mértéke és természete igen változatos lehet, kezdve a szolgáltatás-újratervezést célzó szakértői konzultációkban vagy betegtájékoztató kiadványok elkészítésében való rövid távú részvételtől a hosszú távú és széles körű feladatokig (részvétel pl. az oktatás, az eszközfejlesztés tervezésében, az egészségpolitika kialakításában, irányításában), a cél minden esetben az ellátás minőségének javítása.

Mint Yvonne Bombard nyilatkozatában elmondja: ha valaki valóban az egészségügyi szolgáltatások hatékonyabb működtetését akarja elérni, arra is figyelmet kell szentelnie, hogy a betegeket sokkal aktívabb módon vonja be ebbe a folyamatba; a reformok tervezői számos sikeres példából tanulhatnak, amelyek hatékonyan vonják be a betegeket különböző kontextusokban, ami azért is fontos, mivel a nem jól kivitelezett együttműködések nemcsak kevéssé hatékonyak, de rontják a betegek bizalmát is. A betegbevonás tudománya lehetővé teszi az evidencia alapú munkát, teszi hozzá a közegészségügyi szakember.

Legolvasottabb cikkeink