Rosszul vizsgázott az eddig ellenőrzött közétkeztetési főzőkonyhák többsége.
Az ételek minősége mellett a konyhák állapotát, a hulladékkezelést és a kártevők jelenlétét is vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a közétkeztetést végző vállalatoknál. Az eredmények elkeserítők. A főzőkonyhák többsége ugyanis közepes vagy rosszabb értékelést kapott – értesült a Magyar Nemzet, amely megtudta azt is, a szolgáltatók gyakran nincsenek felkészülve a speciális igényekre, és a diétás ételt főző szakácsok sem mindig segítik a munkát. A kormány is elismerte a reform kudarcát, ezért enyhít a só- és cukorkorláton – írja az mno.hu portálja.
Egy év alatt több mint 2286 létesítményt tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontból. Az összesített pontok alapján az adott főzőkonyha az iskolai értékelési rendszerhez hasonlóan elégtelen, elégséges, közepes, jó vagy jeles értékelést kap. Bár az átlageredmények lesújtók, a Nébih honlapján egyelőre mindössze kilencvennégy főzőkonyha eredményei érhetők el, s ezek kizárólag olyanok, amelyek jeles (33) vagy jó (61) minősítést kaptak.