• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

A konzorciumi forma lesz népszerű a praxisközösségeknél

Lapszemle 2021.02.19 Forrás: vg.hu
A konzorciumi forma lesz népszerű a praxisközösségeknél

A magyar egészségügyi dolgozók bére a németországiakénak a felét-egyharmadát sem érte el, de a mostani emelés jelentős lépés.

A szoros praxisközösségek esetében a leggyakrabban a konzorciumi formát fogják az alapellátásban dolgozó praxisok választani, mert ahhoz nem szükséges vállalkozói formát váltani a csatlakozó háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és fogorvosoknak – mondta Végvári Tamás, az Országos Kórházi Főigazgatóság Alapellátás-fejlesztési Igazgatóság Praxiskoordinációs és Nyilvántartási Főosztályának vezetője a Háziorvosok Online Szervezetének webináriumán, melyről a vg.hu tudósított. A praxisközösségekről szóló kormányrendelet szerint egyébként egyesült és integrált formát is választhatnak az alapellátó orvosok.

Az alapellátás átalakításával kapcsolatban joggal érezték a háziorvosok, hogy az utóbbi években elengedte a kezüket a rendszer – jelentette ki ugyanitt Takács Péter, a kórházi főigazgatóság alapellátási főigazgató-helyettese. A problémákat érzékeltetve kiemelte, hogy a kollégák elégedetlenek voltak a bérükkel jelentős lemaradásuk miatt az Európai Unióban dolgozó többi háziorvostól is.

A magyar egészségügyi dolgozók bére a németországiakénak a felét-egyharmadát sem érte el, de a mostani emelés jelentős lépés, hiszen csaknem 300 milliárd forint érkezik 2021-ben az Egészségbiztosítási Alapba.

A praxisközösségi működési formával kapcsolatban Takács Péter megjegyezte, a lakosságközeli ellátást szeretnék erősíteni, mert a magyar ellátási rendszer kórházközpontú, hospitalizált.

Az ügyeleti rendszer átalakításáról elhangzott, hogy paradox módon azok a szolgálatok kapják a magasabb finanszírozást, ahol kevesebb a teendő. A jövőben járási szintre helyeznék az ügyeleti és sürgősségi funkciókat. Takács Péter példaként említette, hogy Szombathely és Zirc környékén is van egy-egy jól működő rendszer, amely mintaként szolgálhat. Olyan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításában gondolkoznak, amelyet az Országos Mentőszolgálat működtetne, és járási szinten szerveződne, ez pedig minőségi ugrás lenne.

Legolvasottabb cikkeink