Ez volt az első nagy elemszámú tanulmány, amely az étkezések időpontjainak, illetve a közöttük eltelt időnek az élettani hatásait elemezte.
A Barcelona Institute for Global Health kutatói egy 100 ezer résztvevőt tömörítő kohorsz adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a reggel 9 utáni reggeli 59%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a reggel 8 előtt elfogyasztott reggelihez képest, írja a MedicalOnline.
A vizsgálat eredményeit az International Journal of Epidemiology közölte, jelentőségét pedig az adja, hogy ez volt az első nagy elemszámú tanulmány, amely az étkezések időpontjainak, illetve a közöttük eltelt időnek az élettani hatásait elemezte.
A vizsgálat további megfigyelései közé tartozik, hogy a késői, este 10 óra utáni vacsora is növeli a diabétesz kockázatát, a gyakori, legalább naponta ötszöri étkezés pedig rizikócsökkentő hatású.