• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A korai reggeli és vacsora csökkentheti a cukorbetegség rizikóját

Lapszemle 2023.07.27 Forrás: MedicalOnline
A korai reggeli és vacsora csökkentheti a cukorbetegség rizikóját

Ez volt az első nagy elemszámú tanulmány, amely az étkezések időpontjainak, illetve a közöttük eltelt időnek az élettani hatásait elemezte.

A Barcelona Institute for Global Health kutatói egy 100 ezer résztvevőt tömörítő kohorsz adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a reggel 9 utáni reggeli 59%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a reggel 8 előtt elfogyasztott reggelihez képest, írja a MedicalOnline

A vizsgálat eredményeit az International Journal of Epidemiology közölte, jelentőségét pedig az adja, hogy ez volt az első nagy elemszámú tanulmány, amely az étkezések időpontjainak, illetve a közöttük eltelt időnek az élettani hatásait elemezte.

A vizsgálat további megfigyelései közé tartozik, hogy a késői, este 10 óra utáni vacsora is növeli a diabétesz kockázatát, a gyakori, legalább naponta ötszöri étkezés pedig rizikócsökkentő hatású.