• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kórházak a gyors intézkedések kármentésével vannak elfoglalva

Lapszemle 2023.09.16 Forrás: MedicalOnline
A kórházak a gyors intézkedések kármentésével vannak elfoglalva

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint szofisztikáltabban kellene kezelni a járóbeteg-szakellátási rendszert. 

A kórházi békéről és kármentesítésről, az egynapos sebészeti ellátásokról, és a Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) bevezetésének várható pozitív hatásairól is szó esett a XXV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián, írja a MedicalOnline.  

A kórházak a gyors intézkedések kármentésével vannak elfoglalva, miközben a mozgásterük kevés – mondta Velkey György a XXV. Országos Járóbeteg Szakellátási konferencián, lapunknak pedig azt is hozzátette, szofisztikáltabban kellene kezelni a járóbeteg-szakellátási rendszert.

Differenciált finanszírozásra és egyedi megoldásokra is szükség lenne a járóbeteg-szakellátás átalakítása során, nem lehet a teljes rendszert egységesen szabályozni és irányítani – mondta lapnak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Szerinte Budapesten és agglomerációjában, az egyetemi központok környezetében és az önálló, életképes megyékben külön logika mentén kellene megszervezni a járóbeteg-szakellátást, külön értékelve a helyzetet leszakadó területeken, ahol sok esetben egy-egy kisebb rendelőintézet jelenti az egyetlen hozzáférési pontot a lakosság számára az orvosi ellátáshoz.

Bár Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója arról beszélt a XXV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián, hogy a maradványokból finanszírozni tudják a rendelők többletellátási igényét, kérdésünkre Velkey György megemlítette, hogy a TVK átcsoportosítása fenntartófüggő, azaz arra csak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fenntartása alatt álló intézmények esetében van lehetőség.

A konferencia szakmapolitikai fórumán az MKSZ elnöke arról is beszélt, számos belső feszültség terheli a kórházak mindennapjait. Míg a menedzsmentek az ágazat átalakítása nyomán a gyors szakpolitikai intézkedések kármentésével vannak elfoglalva, a betegellátók között az orvosbérek további emelése és az ápolói fizetések elmaradása okoz ingerültséget.

Tudom, hogy minden intézkedés feszültségeket szül, de „nem véletlenül vettünk fel vármegyei kórházigazgatónak olyanokat, akikben megbízunk” – szögezte le reagálásában Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, és beszámolt arról is, hogy különös figyelmet fordítanak a vezetői utánpótlásképzésre, mert a „valódi frontvonali és az elméleti vezetés között nagy a különbség”. A későbbi menedzsmenttagokat a 2 . vonalában lévők közül választják ki, a képzést HR-specialisták, coach-ok is segítik majd, így biztosítva, hogy a pályázatokon a megfelelő személyeket tudják kiválasztani.

 A fekvőbeteg-ellátás kapacitásait és a kórházi struktúrát folyamatosan monitorozzák – mondta el az államtitkár, megemlítve, hogy a szakmák közötti fedezetbeli különbségeket felszámolták, a HBCS-korrekció nyomán a legjobb finanszírozású kategóriákban 4, a legrosszabbakban pedig 24 százalékos emelés történt. A kórházak után a járóbeteg-szakellátás, azon belül is a laboratóriumi szolgáltatások rendszerének átalakítása a következő nagy feladat – jelezte.

További részletek a MedicalOnline cikkében.