• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szemléletről a gyermekorvosok társaságának nagygyűlésén

Egészségpolitika 2023.09.16 Forrás: Weborvos
Új szemléletről a gyermekorvosok társaságának nagygyűlésén

A családközpontú szemlélet beépítése a munkába nem lehetetlen feladat, ám rengeteg erőfeszítést igényel.

Csaknem száz éve töltünk be meghatározó szerepet az orvoslásban – hangsúlyozta dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGYT) elnöke a szervezet szeptember 15-17. között zajló háromnapos nagygyűlésének ünnepélyes megnyitóján, Keszthelyen, hozzátéve: az idén 99 éves Társaság egyúttal a kulturális és szociális értékek területén is hangsúlyossá vált. Kiemelte, végig követték az orvostudomány, a gyermekgyógyászat fejlődését és tevékenyen támogatták a minőségi gyógyítás útját, most pedig a családközpontú betegellátás fontossága mellett állnak ki és „történelmi” pillanatokra készülnek a konferencián.

A család és gyermekgyógyászat „duplán” kerül a fókuszba az idei nagygyűlésen – mondta Gárdos László. Kifejtette: a családközpontú gyógyítás azt jelenti, hogy a család részt vesz a beteg gyermeke testi és lelki gyógyításában már a diagnózis felállításától kezdve a gyermekkórházakban. Ez erősödőben van világszerte, így Magyarországon is, de itthon igazán három gyermekgyógyászati területen vált meghatározóvá az elmúlt tíz évben: a neonatológiában, a gyermekdiabateológiában és a gyermekonkológiában. A rendezvényen a gyermekgyógyászati klinikák, kórházak és osztályok vezetői, szakorvosai, egészségügyi dolgozók és szülői szervezetek számolnak be tapasztalataikról, eredményeikről, arról, hogy miképpen valósul meg ez a szemlélet a különféle ellátási területeken. Másrészről jelen lesznek az évtizedek során az anyaszervezet keretében született, de később levált és önállósodott szekciók és önálló társaságok, hogy beszámoljanak munkásságukról. Úgy fogalmazott: „ez nemcsak felemelő, hanem történelmi pillanat és kongresszus lesz. Velük együtt most ezen a nagygyűlésen sikerül egyesíteni a gyermekgyógyászok közösségét, mint egy nagy család kissé távolabbra került tagjait”.  

A családközpontú szemlélet beépítése a munkába nem lehetetlen feladat, ám rengeteg erőfeszítést igényel – hangsúlyozta dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, a zalaegerszegi Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, jelezve: büszkék arra, hogy jó gyakorlataik mások számára is példaként szolgálhatnak. Elmondta: az intézményben a családbarát szülészet 2019-es kialakítása szinte sürgető elvárás volt valamennyi érintett részéről. Mindez annak is köszönhető, hogy a családközpontú szemlélet érvényesítése megelőzte a fogalom elterjedését. Több mint két évtizede annak, hogy a Csecsemő- és Gyermekosztály egyedülálló módon bevezette a koraszülöttek számára a roomin-in-rendszert, így az igen kis súlyú babák is együtt lehetnek édesanyjukkal. Kitért arra: 2016-ban mamaházat alakítottak ki, hogy az intenzív vagy rehabilitációs részlegen hosszú ideig gyermekük mellett lévő szülők megfelelő környezetben gyűjtsenek új erőt. Megjegyezte még: a kórház falain túl is összetartanak a sorsközösségeket, 2011 óta évente „Koraszülött PICnik”-re hívják a korán érkezett és rehabilitált gyermekek családjait.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága idei nagygyűlésére csaknem 400 vendég érkezett határon innen és túl. Több mint 100 témában zajlanak előadások. Tisztújításra és rangos díjainak átadására is készül az MGYT. A Társaság Elnöksége ösztöndíjat alapított azért, hogy jutalmazza a legkiválóbb rezidenseket, ifjú szakorvosokat, ugyanakkor az őket segítő, nevelő mentor orvosok számára is létrehozott egy elismerést. Mindkét kitüntetést a 2020-ban elhunyt Veres Gábor gyermekorvosról, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának korábbi igazgatójáról nevezték el, aki nemcsak a szívén viselte a pályájuk elején járó gyermekgyógyászok sorsát, hanem rengeteget is tett a fiatal orvosgenerációk megerősödésének támogatásért.

Legolvasottabb cikkeink