Az egészségügyi rendszerben elméletileg lenne hely a végzett dietetikusok elhelyezkedésére, ugyanakkor ez elsősorban finanszírozási okokból nem valósul meg.
Csak minden második kórházban van elegendő dietetikus, és a háziorvosi praxisokban is nagy szükség lenne rájuk. Ha valaki magánpraxisba szeretne menni, a diploma megszerzése után két év gyakorlatra lenne szüksége, csakhogy az állami kórházakban erre nincs elég hely, mert nincs pénz a státuszok fedezésére. Bár az egyetemi szak iránt nagy az érdeklődés, a szükséges gyakorlati idő hiányában sokan végül elhagyják a pályát, vagy úgy kezdenek magánpraxisba, hogy azt jogszerűen nem tehetnék meg. Közben bárki, akár egy hétvégi tanfolyam után is hívhatja magát „táplálkozási szakértőnek”, és ezeket a megnevezéseket senki nem ellenőrzi - írta a telex.hu.
Idén 1663-an jelentkeztek dietetikus BSc nappali és levelező tagozatra, ami rekordnak számít. Az egészségtudományi képzésre jelentkezők 23 százaléka dietetikus szeretne lenni. A szak a Semmelweis Egyetemen a legnépszerűbb, ott 255-en kezdték meg tanulmányaikat szeptemberben, és idén ötszörös volt a túljelentkezés.
Elméletben tehát olyan területről van szó, ahol van szakmai utánpótlás, viszont a gyakorlatban az látszik: sokkal több dietetikusra lenne szükség az állami egészségügyben. És itt jön a probléma: ugyanis a lapunknak nyilatkozó dietetikusok és szakmai szervezetek szerint pénzügyi okok miatt a kórházak nem hirdettek meg elég státuszt a kórházakban. Ez azt jelenti, hogy sok frissen végzett dietetikust nem vesznek fel arra a helyre, ahol szeretné a két év felügyelet alatt végzett munkát teljesíteni.
A minimum elvárás az lenne, hogy egy kórházban ezer ágyra tíz dietetikus jusson, de ez csak minden második intézményben valósul meg – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Dietetikai Szakmai Tagozatának kutatásából.
„A hazai egészségügyi rendszerben nehéz hozzájutni a dietetikai szaktanácsadáshoz azért, mert a jogszabályban meghatározott személyi minimumfeltételek részlegesen teljesülnek” – mondta a Telexnek Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke. Az is javítaná a helyzetet, ha a háziorvosi praxisközösségekben legalább egy dietetikus dolgozna, de Szűcs Zsuzsanna azt mondta, hogy az alapellátásban pillanatnyilag nem elérhető a dietetikai szakellátás – pedig a prevenció egyik alapköve a helyes táplálkozás.
További részletek a teljes cikkben