• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kórházak nem gyárak, veszélyes a teljes kapacitás

Lapszemle 2021.03.23 Forrás: liner.hu
A kórházak nem gyárak, veszélyes a teljes kapacitás

Amikor valaki egy 99%-os telítettségű intenzív osztályra kerül be, kétszer nagyobb esélye van meghalni, mint egy teljesen üresben.

Két új tanulmány vizsgálja a kórházak koronavírusos betegekkel való telítődésének következményeit és a fontosságát annak, hogy a kórházi kezelésre szorulók számának alacsonyan tartsuk. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában készült kutatások megállapították, hiába a javulás a koronavírusosok kezelésében tavasz óta, amennyiben az intenzív osztályok megtelnek, drámaian megnő a halálesetek esélye - írta a liner.hu.

Az első, JAMA-ban közzétett tanulmány szerint kétszer nagyobb esélye van, hogy egy beteget legyőz a betegség, amennyiben zsúfolt az intenzív osztály, mint amikor kevesebb beteg van. A tanulmányhoz tartozó véleménycikket író Dr. Lewis Rubinson szerint: „Általában nem is gondolunk arra, hogy a betegség lefolyását befolyásolhatja, hányan betegek. A tanulmány azonban megerősíti, hogy a túlélés esélyét azzal növeljük a legjobban, ha nem hagyjuk megtelni az intenzíveket.”

A tanulmány 88 veteránoknak fenntartott kórház 8500 betegének halálozási rátáját mérte. Ahogy az intenzív osztály megtelt, a halálozási ráta is felment, ez pedig a járvány különböző szakaszaiban mindig így volt. A jelenség okát a tanulmány nem magyarázza meg, de Rubinson szerint ez egy intő jel, hogy hagyni megtelni a kórházakat veszedelmes hiba.

Nagy-Britanniában egy, az előzőtől független kutatás mutatott rá arra, hogy az intenzív osztályra és ott lélegeztetőgépre kerülő betegek számának növekedésével az elhalálozás esélye is meredeken nő. Az intenzívek 85%-os telítettségénél – ezt a Királyi Orvosi Főiskola szabta meg – az elhalálozás esélye a 45-85% közötti telítettség esetében mértnél 20%-kal volt nagyobb.

Az egyelőre még ellenőrzésre váró tanulmány szerzői konklúziójukban elmondják, hogy „a kockázat nem egy bizonyos határ felett nő meg, inkább lineárisnak tűnik.” A legextrémebb helyzetben, amikor valaki egy 99%-os telítettségű intenzív osztályra kerül be, kétszer nagyobb esélye van meghalni, mint egy teljesen üresben. Továbiak a cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink