• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kórházaknak jelenteniük kellett, hány orvost, ápolót tudnak küldeni

Lapszemle 2020.09.23 Forrás: 24.hu
A kórházaknak jelenteniük kellett, hány orvost, ápolót tudnak küldeni

Még a magánszolgáltatóknak is fel kell vezetniük egy táblázatba a Covid-ellátásra kirendelhető humánerőforrás-kapacitásaikat.

Müller Cecília tájékoztatást kért a járó- és fekvőbeteg-ellátást végző intézményektől, hogy kiderüljön, hány egészségügyi dolgozó vethető be a koronavírusos betegek kezelésére. Nő ugyanis a kórházi ellátásra szorulók száma - írja a 24.hu.

Minden járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmény, vagyis a magánszolgáltatók is levelet kaptak Müller Cecíliától. Az országos tiszti főorvos arra kérte az ellátókat, írják össze azokat az orvosokat és ápolókat, akik szükség esetén kirendelhetők a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intézményekbe.

A Covid-19 betegek ellátásának biztosítása érdekében a fertőzött betegek ellátására kijelölt egészségügyi szolgáltatók Covid-19 ellátási kapacitásait bővíteni szükséges, ide értve a betegek ellátásához szükséges humánerőforrást is, amit az érintett intézmények saját hatáskőrben már nem tudnak megoldani – olvasható a szeptember 21-ei keltezésű, a 24.hu-hoz is eljutott levélben, amelyben Müller megjegyzi, az új fertőzöttek és a fertőzésgyanús esetek számának növekedéséből fakadóan a kórházi ellátást igénylő betegek számának további emelkedése várható.

Valójában ez már meg is kezdődött, igaz, mint az alábbi ábrán látszik, hiába sokkal több az aktív fertőzött, a kórházi ápolásra szorulók száma (jelenleg 534) egyelőre csak a fele annak, mint amennyi május elején, a járvány első csúcsán volt. Ugyanakkor hétfőn 71 ember került kórházba, ami a súlyos betegek számának meredek emelkedését jelzi.

...

Az országos tiszti főorvos az egészségügyi törvényre hivatkozva emlékeztet az átvezénylés szabályaira válsághelyzet idején: „az egészségügyi dolgozó más egészségügyi tevékenység ellátására alapellátást, járóbeteg-szakellátást vagy fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézménybe vagy időszakosan működő gyógyintézetbe kirendelhető.” A szolgáltatóknak szűk határidő állt rendelkezésükre: a hétfőn megkapott emailre kedd délig kellett választ adniuk, amely tartalmazza az orvosok és az ápolók listáját is.

A levelet a szolgáltatók egy Excel-táblával együtt kapták meg, amibe fel kell vezetniük a kirendelhető humánerőforrás-kapacitásaikat. Meg kellett adniuk, mennyi szakorvos (aneszteziológia és intenzív terápia vagy intenzív terápia szakorvos, belgyógyász, infektológus, tüdőgyógyász, kardiológus és gerontológus), általános orvos, rezidens és ápoló (intenzív/sürgősségi szakápoló, szakápoló és ápoló) rendelhető ki tőlük a Covid-ellátásra. Továbbá össze kellett írniuk azokat az orvosokat és ápolókat is, akik önként jelentkeznek abban az esetben, ha szükség lenne az átcsoportosításukra.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink