• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A kórházi fertőzések csak egy részét lehet megelőzni

Lapszemle 2019.11.28 Forrás: haon.hu
A kórházi fertőzések csak egy részét lehet megelőzni

Amíg egy szülészeti osztályon 1 százalék alatti, egy intenzív terápiás osztályon akár 20 százalék feletti is lehet a fertőzések aránya.

A tavalyi évben többen haltak meg kórházi fertőzés miatt, mint autóbalesetben, derül ki az ÁNTSZ 2018-as jelentéséből, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet a közelmúltban közzétett. A TASZ számításai szerint a fertőzések száma csak a három kötelezően jelentendő kategóriában 15 ezer 151 volt, a betegek közül pedig 541-en meg is haltak. A témával kapcsolatban  Dr. Muraközi Zoltánt, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház főigazgatóját kérdezte a haon.hu, többek között a házon belüli intézkedésekről kérdeztünk.

Sajnos az adatok valósak, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseknek csak egy részét lehet megelőzni, az összeset nem. Egy intézmény incidenciája nagyban függ a beteganyagtól, osztályok típusától. Amíg egy szülészeti osztályon 1 százalék alatti, egy intenzív terápiás osztályon akár 20 százalék feletti is lehet a fertőzések aránya. Az egészségügy és a technológiai fejlődésével a súlyosabb betegeket is hosszabb ideig tudjuk kezelni. Minél több invazív eszköz, annál nagyobb a rizikó, minél hosszabban van a beteg kórházban, annál magasabb a kockázat. Az imént említett két szám csak akkor értelmezhető, ha tudjuk, mennyi esetből fordult elő ez a 15 ezer 151 beteg, minden ellátási szintű intézmény, vagy csak a magasabb szintű intézmények adatai-e – kezdte a tájékoztatást.

A tavalyi évben módosították a 20/2009. (VI. 18.) EüM rendeletet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről, amely eredményeként több változás is történt a Gróf Tisza István Kórházban. Dr. Muraközi Zoltán elmondta a Naplónak, az időzítés jó volt, mert három szakdolgozójuk tett sikeres epidemiológiai szakápoló vizsgát ez év márciusában, akik azóta is folyamatosan segítik a Kórházhigiénés Csoport munkáját az új módszertani levelek implementációjában. – A Kórházhigiénés Csoportban még van epidemiológiai szakápoló, népegészségügyi Bsc és Msc végzettségű szakdolgozó is. Minden évben infekciókontroll-tervet készítünk, amelyet az éves jelentésekkel együtt a hatósághoz is megküldünk. Ezt a tervet szükség esetén kiegészítjük.

„Minden szempontból előnyben részesítjük a megelőzést, hiszen megfelelő kézhigiénével hatékonyan tudjuk kivédeni a kórházi fertőzések döntő többségét, de összegszerűen csak töredékébe kerül a fertőtlenítőszer, az oktatás és ellenőrzés, mint 2-3 kórházi fertőzés kezelése” – hangsúlyozta. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink