• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kórházigazgató kezébe kerülhet a döntés

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az egészségügyért felelős államtitkárságot igencsak meglepte a hálapénzre vonatkozó javaslat.

Az egészségügyért felelős államtitkárságot igencsak meglepte, a volt egészségügyi minisztert, a Veszprém megyei kórház főigazgatóját, Rácz Jenőt pedig, mint mondta, elbizonytalanította az a munka törvénykönyvében rögzítésre váró javaslat, amellyel a Fidesz a hálapénzt elfogadó orvosokra is csapást mérne. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által előkészített pont általánosságban azt rögzítené ugyanis, hogy harmadik személytől díjazás nem fogadható el vagy nem köthető ki, kivéve, ha a tilalom alól a munkáltató felmentést ad (tudomással bír a juttatás forrásáról, esetleg összegéről).

A nemzetgazdasági tárca sajtóosztálya megerősítette, hogy ez a passzus a hálapénz, a borravaló és „egyéb anyagi előny" elfogadását tiltaná. Hozzátették ugyanakkor, hogy a hálapénzt a munkáltató hozzájárulásával elfogadhatják az egészségügyben dolgozók.

Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Népszabadságnak azt mondta: a hálapénz rendszere annál sokkal bonyolultabb, mintsem az elfogadása vagy annak megtagadása a munkáltató engedélyén múlhatna. A hálapénz ma szerinte legális jövedelem, hiszen az adóbevalláson külön rubrika van az ilyen bevételek bevallására, és az elfogadását kifejezetten tiltó jogszabály sincs. Rácz Jenő azt is hangsúlyozta, hogy nem látja okát, miért ne adhatna engedélyt a kórházában a hálapénz elfogadására. Abban ugyanakkor bizonytalan, hogy egyedileg kell kiadni az ilyen engedélyeket, vagy egységes, a kórház összes dolgozójára kiterjedő rendelkezés is kibocsátható.

Emellett kevéssé érhető, hogy miért az NGM és miért nem az Egészségügyért Felelős Államtitkárság vette fel a „harcot" a hálapénz ellen. Ennek kapcsán a szaktárca írásban csak annyit közölt, hogy amennyiben az új munka törvénykönyvét a parlament elfogadja, megkezdődhet az ágazati törvények előkészítése.

Más európai államokban sem ismeretlen a hálapénz intézménye, de az szinte bizonyos, hogy a magyaroknál senki nem áldoz többet erre a célra. A különböző kutatóműhelyekben készült elemzések az elmúlt években körülbelül 30 és 100 milliárd forintra taksálták az orvosoknak adott külön pénz összegét, de hogy valójában mekkora tételről van szó, ember nem tudja megmondani. Jelzésértékű, hogy az uniós csatlakozási folyamatban készült monitoring-jelentések kizárólag Magyarország esetében hívták fel a figyelmet a hálapénz jelentőségére.