• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kórháznak és az államnak sincs pénze felújításokra

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Csak a szentesi kórháznak 65 millió forintra lenne szükség idén.

A fenntartó GYEMSZI nem tud felújításra pénzt adni az államosított kórházaknak, pedig csak a szentesi intézménynél 65 millió forintra lenne szükség idén. Az elodázhatatlan beruházásokat a kórház nem képes saját forrásból fedezni – idézi a Délmagyar – online a Szentesi Élet cikkét.

Kedden jelent meg a sajtóban, hogy az év elején állami tulajdonba került 59 egészségügyi intézmény megközelítőleg 24 milliárd forintot jelölt meg idén szükséges felújítási és beruházási forrásként. A fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint ez az igény megalapozott. Az állami költségvetésben azonban semmilyen pluszforrás nem áll rendelkezésre, az intézményeknek saját forrásaikból, uniós támogatásokból, valamint a tb-támogatásból kell a pénzt előteremteniük – a közölte a GYEMSZI.

A szentesi kórház tavaly is igényelt pénzt felújításokra az akkori fenntartótól, a megyei önkormányzattól, de ott épp azért nem született döntés a szükséges összeg folyósításáról, mert tudták, 2012-től az államhoz kerülnek az egészségügyi intézmények. A Kurca partján bizony lenne mire költeni: a régebbi épületeknél elfagyásból és beázásból származó problémák jelentkeztek, a fűtési rendszer korszerűsítése – holott nyertek rá pályázati támogatást – meghiúsult, a hátsó kerítés pedig olyan lyukas, mint a szita. A betegellátás során egyre több kellemetlenséget okozó amortizáció nem lenne ekkora mértékű, ha a kórház többségi tulajdonosa, a város is szerepet vállalt volna a rendszeres korszerűsítés terheiből, de csak pályázatokhoz kötött fejlesztések önerejét biztosította az elmúlt években – vélekednek a hozzáértők.

Az intézmény több épületénél időszerűvé váltak a felújítási munkálatok. 2012-ben összesen közel 65 millió forint értékű beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy az elodázhatatlan ingatlanrekonstrukciókat és a biztonságos működéshez elengedhetetlen beavatkozásokat végrehajtsuk – közölte Várkonyi Katalin. A kórház főigazgatója hozzátette, az állami tulajdonba került – korábban a megyei önkormányzat tulajdonában lévő – épületek esetében 2012-ben körülbelül 5,1 millió forint értékű, míg a szentesi önkormányzat tulajdonában lévő kórházi ingatlanok esetében közel 19 millió forintos felújítási munkálatok váltak esedékessé. Ha értesítést kapunk arról, hogy mekkora összeggel támogatja kórházunkat a GYEMSZI, akkor természetesen a maradék felújítási összeg iránti igényt jelezni fogjuk a tulajdonos szentesi önkormányzat felé – mondta a főigazgató.