• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kormány csak próbálta nem kifizetni a beszállítókat

Lapszemle 2020.03.06 Forrás: hvg.hu
A kormány csak próbálta nem kifizetni a beszállítókat

A legalapvetőbb jogelveket rúgná fel a kormány, ha valóban nem fizetne ki teljesített szerződések alapján fennálló követeléseket.

Egész pontosan 4462 beszállítónak tartoztak a kórházak decemberben, amikor a kormány újszerű módon kvázi csődvédelmi eljárást indított, és a beszállítókkal lefolytatandó tárgyalásokhoz kötötte az adósság rendezését – derül ki a hvg.hu által az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (AEEK) kikért adatokból. A közel 4,5 ezer beszállító hatalmas szám, még akkor is, ha köztük minden bizonnyal nem csak vállalkozások vannak, hanem például olyan szakemberek, akik egyéni vállalkozóként nyújtottak valamilyen szolgáltatást (aminek nem kapták meg az ellenértékét). A kormány tárgyalócsapata csak azokkal a beszállítókkal ült le tárgyalni, amelyeknek több mint 100 millió forinttal tartoznak a kórházak, a hírek szerint tőlük azt követelték, engedjék el a tőketartozás 20 százalékát.

A legmagasabb, egy beszállítóra eső tartozás 4,18 milliárd forint volt. Ez akár több kórház több szerződéséből jöhetett össze, ettől függetlenül nagyon komoly összeg. A legkisebb, egy beszállítóra eső lejárt kórházi tartozás 172 forint, ami körülbelül egy olcsó vekni félkilós kenyér ára. Az átlagos, egy beszállítóra eső tartozás pedig 15,2 millió forintra jön ki.

A kormány tárgyalócsapata a rendeletben meghatározott február 29-ei határidő előtt lezárta az egyeztetéseket azokkal a beszállítókkal, amelyeknek a legtöbb lejárt követelésük van a kórházak felé. A továbbiakat illetően a rendelet már nem szab meg határidőket, az érintettek most várják a pénzügyminiszter és az emberierőforrás-miniszter által jóváhagyott felosztási javaslatot a tartozások rendezéséről – mondja a hvg.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Rásky úgy tudja, egyik nagybeszállító sem ment bele a kormány által követelt 20 százalékos tartozás-elengedésbe, akadnak páran, akik 1-2 százalék engedményt tettek. Egyébként a kormány főtárgyalója az egyeztetéseken minden beszállítónak azt mondta, hogy a tavalyi adósság természetesen ki lesz fizetve.

Mivel a kormány végső soron kifizeti a kórházak tartozását, Rásky az egész eljárást „tesztelésként” értékeli, ami máris komoly bizalomvesztést okozott a beszállítók körében, sokan fontolgatják, érdemes-e egyáltalán ilyen bizonytalan környezetben folytatniuk a tevékenységüket. Ha a kormány valamikor a jövőben komolyan beleállna a beszállítók csuklóztatásába, és tényleg nem biztosítana forrást a lejárt tartozások kifizetésére, az az egészségügy megbénulását okozhatja. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink