• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kormány elfelejtené a maszkviselést, mások visszahoznák

Lapszemle 2021.09.01 Forrás: 444.hu
A kormány elfelejtené a maszkviselést, mások visszahoznák

Magyarországon egyetlen ismert egészségügyi szakember véli úgy, hogy már nem olyan fontos a maszkviselés.

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Folyamatosan emelkednek a fertőzésszámok, több hetes-hónapos rekordok dőlnek meg. A teszteken belül a pozitívak aránya még mindig elég alacsony, de mostanra elérte a két százalékot. A hazatérő nyaralók és az iskolakezdés várhatóan csak erősíteni fogja ezt a trendet, a delta variáns pedig minden eddiginél gyorsabban, bárányhimlőszerűen terjed - írja a 444.hu.

Ahogy korábban írtuk, Magyarországot jobb helyzetben éri a negyedik hullám, mint az előző, de az oltatlanok közt végigsöpör majd a járvány. Ez milliókat érint, még úgy is, hogy a kétdózisos oltottsági arányunk nemzetközi összevetésben nem rossz, egybeesik az uniós átlaggal. Más országok adataiból látszik, hogy a fertőzés sokkal inkább terjed az oltatlanok körében, akik nagyobb eséllyel betegednek meg súlyosan, kerülnek kórházba és halnak meg.

Ennek megfelelően mindenki arra biztatja azokat, akik még nem jelentkeztek vakcináért, hogy siessenek, különben védtelenül állnak majd a vírussal szemben. Így tesz a kormány is, miközben láthatóan nem fűlik a foga további intézkedésekhez. A legegyszerűbb, legolcsóbb védekezési eszköztől, a maszkviseléstől is vonakodik, azt üzenve, hogy annak már nincs értelme ebben a helyzetben.

„Az oltás életet ment, és csak az oltás ment életet. A maszk meg az elszeparálódás nem fog segíteni. Most már pontosan tudjuk, van mögöttünk több mint egyéves tapasztalat, hogy védelmet, az élet megmentését csak az oltások tudják megadni a számunkra” - mondta Orbán Viktor augusztus 22-én a Kossuth rádióban.

A műsorvezető visszakérdezett, mikor jöhet el a szigorítás ideje, amikor maszkviselést is előírnak. (Július óta csak kórházakban és szociális intézményekben kötelező felvenni.) „Ezt szeretnénk elkerülni, mert a maszkviselés nem fog segíteni. Tehát ami segít, az az oltás. Amikor maszkviselés volt, megpróbáltuk elszigetelni a fertőzött embereket, annak a hatékonysága csekély volt, az oltásnak a hatékonysága pedig elsöprő erejű, ezért nem érdemes a kevésbé hatékony módszerrel próbálkozni, a jó módszert kell követnünk, ez pedig az oltás” - válaszolta Orbán.

Valójában a kettő nem zárja ki egymást. Az oltásokkal ugyan új szakaszba lépett a járvány, de maszkviseléssel továbbra is sokat tehetünk a fertőzés terjedésének lassításáért, különösen zsúfoltságban, zárt, rosszul szellőző terekben.

...

Sokan már most szorgalmazzák a maszkviselést zárt terekben, nagyobb tömegben. Ezt mondja a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. Magyarországon egyetlen ismert egészségügyi szakember véli úgy, hogy már nem olyan fontos a maszkviselés: Merkely Béla.

További részletek a cikkben.