• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kormány ellehetetlenítette a tablettás abortuszt

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Abszurd és szomorú, hogy egy másik országba kell utazniuk a nőknek, hogy igénybe vehessék a tablettás abortuszt.

Abszurd okból vagyok itt, szerintem ugyanis abszurd és szomorú, hogy a XXI. században egy másik országba kell utazniuk a nőknek, hogy igénybe vehessék a tablettás abortuszt. Pedig ez az egyik legintimebb területe az életnek, ahol az államnak nincs keresnivalója – idézi a Népszabadság Christian Fiala osztrák nőgyógyászt , a bécsi Gynmed magánklinika orvosi vezetőjét, aki a nők jogait védő Patent Egyesület meghívására tartott előadást Budapesten.

- A magyar nők főleg a tablettás abortusz lehetősége miatt jönnek, mert ezt sok esetben könnyebb, emberségesebb megoldásnak érzik. Mások a jobb orvosi ellátás, a jobb körülmények miatt választják Ausztriát. Van még egy fontos ok: kedvesek vagyunk velük és tiszteljük őket – hangsúlyozta az orvos.

Többen beszámoltak nekik ugyanis arról, hogy nem kérnek a magyar egészségügyben tapasztalt bánásmódból, a kéretlen tanácsokból, a sértőmegjegyzésekből. Az abortusz előtti kötelező tanácsadáson sem akarnak részt venni, mert nem érzik úgy, hogy egy idegen, akivel még soha nem találkoztak, beleszólhat a legszemélyesebb döntéseikbe. Ausztriában viszont nem kérnek a nevükön kívül semmilyen adatot, „mert ők nem a rendőrség". A nők pedig ezért az itthoni 30 ezer forintos ár helyett kifizetik a 490 eurót, azaz 150 ezer forintot. Magyarországon már hét éve elkészült a szülészeti szakmai kollégium állásfoglalása, amely támogatja az abortusztabletta használatát. Idén májusig azonban a gyógyszerhatósági regisztráció hiányzott ahhoz, hogy e módszert itthon is alkalmazhassák.

A regisztráció uniós kötelezettség volt, így megtörtént. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azonban azt közölte, hogy a tabletta használatával kapcsolatban komoly szakmai vita van, ezért úgy döntöttek, hogy beszerzésére, forgalmazására, OEP-támogatására nem kerül sor. A tablettát leghangosabban KDNP-s politikusok utasították el, többen felszólaltak ez ügyben a parlamentben, s radikális magzatvédők is tüntettek az engedélyezés ellen. Nőjogi szervezetek viszont a nemzetközi gyakorlatra és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaira hivatkozva álltak ki a módszer mellett.

Arra a kérdésre, hogy milyen fórumokon, kik folytatnak szakmai vitát a tablettáról, a mai napig nem kaptak érdemi választ. Egy budapesti magánklinika idén szeptemberig legálisan, úgynevezett egyedi importengedéllyel végzett tablettás abortuszokat. Azért hagytak fel vele, mert nem akartak politikai eszközzé válni. Azóta ez a módszer csak külföldön elérhető a magyar nők számára.