• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A kormány kifejezetten a kínai vakcinára szabta a harmadik kört

Lapszemle 2021.07.19 Forrás: nepszava.hu
A kormány kifejezetten a kínai vakcinára szabta a harmadik kört

Így tudják a legtöbb Sinopharmmal beoltott idősnek beadni a harmadik dózist még jóval az őszre várt negyedik járványhullám előtt.

Az önmagában is meglepő, hogy a kormányfő beszámolója szerint a második oltás után már négy hónappal beadnák a harmadik dózist: az eddigi – csekély – nemzetközi gyakorlat ugyanis általában fél év, ráadásul kedden az egészségügyért is felelős Kásler Miklós is ezt az intervallumot emlegette. A meglepő időzítésre magyarázatot adhat az: így tudják a legtöbb Sinopharmmal beoltott idősnek beadni a harmadik dózist még jóval az őszre várt negyedik járványhullám előtt - írta a népszava.hu.

Ha Bahreinhez és az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan Magyarországon is fél év lett volna az ajánlás, akkor csak szeptember közepétől-végétől kezdődhetett volna el a Sinopharmmal oltottak harmadik köre. Magyarországon ugyanis február 24-én kezdték el tömegesen használni a kínai Sinopharmot, így – mivel a két dózis beadása között 28 napnak kell eltelnie –, először március közepétől, az év 12. hetétől vált esedékessé több tízezer embernél a második adag vakcina. Ők pedig, ha hat hónapot írtak volna elő a második és a harmadik vakcina között, csak szeptember közepétől-végétől lettek volna jogosultak az újabb vakcinára. Ez viszont már kockázatos, hiszen a szakértők szerint ősszel érkezhet a negyedik hullám.

Azzal viszont, hogy 6 helyett csak 4 hónap lett az előírt várakozási idő, minden az ellenkezőjére fordult: a Sinopharmmal kétszer oltottak nagy többsége már az elsők között, augusztus elején megkaphatja a harmadik oltást. Összesen eddig mintegy 560 ezer hatvan feletti magyar kapott két adag Sinopharmot, ráadásul közülük 453 ezren április 11-ig megkapták a második vakcinát is. Vagyis a négy hónapra rövidített időintervallummal elérték, hogy az idősebb Sinpharmosok mintegy 80 százaléka augusztus elején hozzájut a harmadik oltáshoz. Szeptember 2-ig további 42 ezer 60 év feletti sinopharmos kerül sorra, október 6-ig pedig még majd 50 ezren, legkevesebb 14 ezer honfitársunknak azonban tovább kell várnia. TOvábbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink