• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kórokozók hétpróbás gazfickók

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Óriási felelőtlenség, amikor bizonyítékok nélkül indulatokat szítanak laikusokban a védőoltásokkal szemben.

Az immunrendszernek is szüksége van edzésre, ezért nem jó állandóan antibakteriális kézfertőtlenítőket használni. Az oltások ellenben hasznos és fontos segítői védekezőrendszerünknek, ezért közveszélyokozással ér fel az oltásellenes propaganda – mondja Barcs István mikrobiológus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszékének vezetőjével készült interjúban a veszélyes szuperbaktériumok és a sokféle kórházi fertőzés is szóba került. Magyar Idők interjú.

– Hamarosan itt az influenzaszezon. Mivel érvelne a védőoltás mellett?

– Azzal, hogy az nagy eséllyel megvéd a megbetegedéstől, így aki nem szeretne kockáztatni, betegen otthon feküdni, az ezzel csak nyerhet. Közismert, hogy az influenza vírusa még egy járványidőszakon belül is mutálódik, ennek ellenére jó eséllyel lesznek olyan vírustörzsek a járványban, amelyek ellen a vakcina védelmet nyújt. Az oltás ráadásul nagyságrendekkel kisebb kockázatot jelent, mint a megbetegedés, főként a még kialakulatlan vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében.

– Ön be szokta magát oltatni influenza ellen?

– Amióta tanítok és rendszeresen nagyon sok emberrel kerülök kapcsolatba, igen.

– Az influenzajárványok és – ahogyan azt a hozzáértők mondják – az influenzaszerű megbetegedések idején virágzik igazán a vitaminbiznisz. Érdemes vitaminkúrát tartani?

– Persze, hiszen a vitaminhiány is fogékonyabbá teheti a szervezetünket a fertőzésekkel szemben. Az erősítő-, roborálókúrák hasznosak. Jó tudni azonban, hogy a fertőzésekkel szemben folyamatosan védekezünk, az immunrendszerünk, a testi kondíciónk mind azt biztosítja, hogy ne tudjunk könnyen megbetegedni. A fertőzésekkel vagy más betegségekkel szemben a fogékonyságunk akkor nő meg, ha az ellenálló képességünk valamiért csökken. Nincs olyan, hogy valaki soha nem betegszik meg, csak olyan, hogy ha a testi-lelki kondíciója jó, az immunrendszere tökéletesen működik, és még szerencséje is van – mert például nem találkozik nagy dózisban valamilyen vírussal vagy baktériummal –, akkor nehezebben betegszik meg. De mivel az emberi test nem egy statikus rendszer, a homeosztázisnak nevezett viszonylagos belső állandóság tulajdonképpen egy folyamatosan változó dolog, elég egy komolyabb stressz, hogy ez az egyensúly megboruljon. A szervezetnek van egy adott energiatartaléka, amit működésének fenntartására mozgósíthat. Ha ebből más területekre hirtelen többet kell fordítania, akkor azt valahonnan – például a védelem szinten tartásától – el kell vonnia.

– Amikor például stresszesebb időszakot élünk?

– Vagy amikor mondjuk betegségből lábadozunk. De fogyókúrát sem ajánlatos az influenzaszezonra időzíteni, mert akkor a szervezet, kis túlzással, arra összpontosít, hogy ne haljunk éhen.

– Az influenzaoltás ellen is rengeteg ellenérv olvasható már az interneten. Mit gondol az oltásellenességről?

–Óriási felelőtlenségnek tartom, amikor bizonyítékok nélkül indulatokat szítanak vagy akár csak kétségeket is ébresztenek laikusokban a védőoltásokkal szemben. Nagyon sokféle oltásellenes propaganda létezik. Vannak direkt hazugságok, például hogy a méhnyakrák megelőzését célzó HPV-oltás után több megbetegedés történik, miközben ennek éppen az ellenkezőjét, radikális csökkenést mutatnak a statisztikák a sokféle megbetegedést okozó humán papilloma (HPV)-vírus előfordulása és a méhnyakrákok esetében is. A legveszélyesebbek talán azok a teljesen tudományosnak látszó okoskodások, amelyeket „szakemberek" – csodadoktorok, természetgyógyászok, békenagykövetek és mesterkozmetikusok – vagy akár diplomás, de semmiképpen nem a járványtanhoz értő orvosok tesznek közzé a világhálón, mindenféle kontroll nélkül.

Legolvasottabb cikkeink