• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A koronavírus a távegészségügyben is robbanáshoz vezethet

Lapszemle 2020.10.16 Forrás: bitport.hu
A koronavírus a távegészségügyben is robbanáshoz vezethet

Abban is előre kell lépni, hogy az új megoldások minél inkább visszaadják az orvosokkal való személyes találkozás élményét.

A világjárvány egyik következményeként a személyes orvos-beteg találkozások lehetősége minimum megváltozott, esetenként pedig el is lehetetlenült, ami az előrejelzések szerint azonban megágyaz az ettől függetlenül is az áttörés küszöbén álló távegészségügyi technológiák bevezetésének. A távoli konzultációktól a szupervízión és a távfelügyeleten át a távdiagnosztikáig terjedő megoldások ebben az esetben nemcsak kézenfekvőek, de üzletileg is komoly lehetőséget jelentenek: a becslések szerint már most is 80 milliárd dolláros piacról van szó, ami a későbbiekben még gyorsabban növekszik majd - írta a bitport.hu.

A betegek szempontjából a leginkább látványos dolog, hogy a távegészségügyi szolgáltatások drasztikusan csökkenthetik a várakozási időt. Sok esetben olcsóbb és könnyebben hozzáférhető alternítavát jelentenek, különösen a krónikus betegségek kezelésében, a mostani járványhelyzet pedig arra is ráirányította a figyelmet, hogy a megnövekedett fertőzésveszély is jelentősen csökkenthető a telemedicina eszközeinek alkalmazásával.

A szolgáltatói oldalon ugyanilyen fontos a szükségesnél hosszabb intézményi tartózkodással, az újrafelvételekkel vagy akár az előjegyzett időpontokon meg nem jelenő betegekkel kapcsolatos költségek csökkentése. A távegészségügyi megoldások hatékonayabbá teszik az utánkövetést, a kórházak és más egészségügyi intézmények pedig újfajta, szélesebb rétegeket elérő szolgáltatásokat fejleszthetnek, növelve saját bevételeiket is.

A CB Insights nemrég közzétett elemzésében másfél tucat olyan szempontot határozott meg, amelynek nyomán a telemedicina rövöid időn belül pozitív változásokat hozhat az ellátásban. A tanulmány legérdekesebb része azonban az olyan akadályokról szól, amelyek a páciensek vagy a szolgáltatók részéről akadályt jelenthetnek a bevezetésekben, és amelyeket a távegészségügyi platformoknak át kell hidalniuk az elégséges mértékű adaptációhoz. Ezekről a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink