• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A korrupció csak a tünete az idősellátás szétesésének

Lapszemle 2021.09.09 Forrás: 444.hu
A korrupció csak a tünete az idősellátás szétesésének

Teljesen feleslegesen három intézményrendszer van ugyanarra az ellátásra, de egyik sem működik rendesen.  

Az elmúlt egy évben két olyan ügyet is feltártunk, ahol kórházak krónikus osztályán dolgozó korrupt egészségügyi dolgozók szedtek havonta nagy összegeket a hozzátartozóktól azért, hogy szerettüket ne rakják ki az utcára, írja a 444.hu.  A krónikus osztályok azért válhatnak a korrupció melegágyává, mert Magyarországon az idősellátás több sebből vérzik. Egészségügyi szakértők szerint teljesen feleslegesen három intézményrendszer van ugyanarra az ellátásra, de egyik sem működik rendesen.

Fernezelyi Borbála, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértőjével arról beszélgettünk, hogy hol kezdődik az a folyamat, ami végül a krónikus osztályok korrupciójához vezethet. 

Miután egy kórházban ápolt betegnek az aktív ellátása véget ér, tehát már nem vár rá több műtét, nem kell beállítani a gyógyszereit, de ápolásra szorul, akkor a jogszabályok szerint a kezelőorvos feladata lenne, hogy megszervezze a páciense ellátását. Ez lehet akár a háziorvos, de szakorvosi ellátás, például rákos megbetegedés esetén az őt kezelő szakorvos, ez esetben az onkológus feladata.

Fernezelyi szerint itt szokott kezdődni először a probléma, mert elmosódnak a felelősségi körök, különösen ha egy hosszú, áttétes betegség esetén több kezelőorvos volt, és mindenki csak egymásra mutogat.

Ideális esetben a kezelőorvosnak le kellene ülnie a beteggel és a családtagokkal, hogy megbeszéljék, hogyan tovább: tud-e a család gondoskodni az ápolásra szoruló rokonról, vagy segítségre van szükségük. Ha nem tudnak, akkor az első, ami szóba jöhet, az otthoni ápolás szakápoló vagy szociális munkás segítségével. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő problémához: annyira kevés az otthoni ápoló, hogy Fernezelyi egyik jogsegélyes esetében egy végstádiumú rákbetegnek azt mondta az ápolási szolgálat, hogy 1-2 hetente tud küldeni valakit mindössze 1-2 órára.

Pedig az emberek legtöbbször otthon szeretnék megkapni az ápolást, és inkább ott is halnának meg, miközben ez az államnak is sokkal olcsóbb lenne, mint az intézményi ellátás.

Otthoni ápolók hiányában azonban nem marad más hátra, mint valamilyen intézményt keresni az ápolásra szoruló idősnek. Alapvetően három opció van: egy idősotthon, egy hospice ápolási osztály és aduászként egy kórház krónikus belgyógyászati osztálya.

Elvben a kezelőorvosnak tudnia kéne segíteni a megfelelő intézmény megtalálásában, a valóság viszont az, hogy a hozzátartozók hiába mennek el a háziorvoshoz a papírral a kezükben, hogy szerettük ápolásra szorul, a háziorvos csak annyit mond, hogy sajnos a körzetben nincs kapacitás vagy szabad hely.

A teljes cikk a 444.hu portálon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink