• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A következő hetekben megrohanhatják a rendelőket, magánkórházakat

Lapszemle 2020.05.08 Forrás: portfolio.hu
A következő hetekben megrohanhatják a rendelőket, magánkórházakat

Amíg nem pontos az új szabályozás, addig az elmúlt két hónap bevált módszereivel látják el a betegeket a magán-egészségügyben is.

Jelentős visszaesést jelentett az elmúlt két hónap a magán-egészségügynek, műtétek maradtak el, sokan nem mentek vissza kontrollvizsgálatra. Ugyanakkor a vírushelyzet miatt átalakul az egészségbiztosítási piac is - mondta a Portfolio-nak Balázs Iván, vállalati egészségbiztosítási szakértő, a Dokit Okosan mögött lévő Biztosítsd az Egészséged Egyesület egyik alapítója, aki úgy látja, a dolgozói egészségbiztosítás az a juttatás, amit még a nehezebb helyzetben levő cégek is igyekeznek megtartani. Sok munkavállalóban pedig most tudatosult, mennyire fontos, hogy ne csak ő, hanem családtagjai is hozzájuthassanak ilyen biztosítási termékhez.

Május 4-től indult újra az egészségügyi ellátórendszer, de változik az eljárásrend a betegek fogadásánál. Mekkora kihívás elé állítja ez az állami rendszert, és mennyire tudnak megfelelni az elvárásoknak a magán-egészségügyi szereplők?

Valóban, elviekben a hét elején indult újra a magyar egészségügy: információim szerint meglehetősen nagy a tanácstalanság. Kihirdették ugyanis, hogy csak negatív teszteredménnyel rendelkező ember mehet több egészségügyi ellátásra mind az állami, mind a magánszektorban, azonban egyáltalán nem megoldott, hogy ezt ott, azonnal elvégezzék rövid időn belül, illetve az sem könnyű, hogy ezt valaki magával vigye. A kormány által kihirdetett ’egészségügy fokozatos újraindítása’ koronavírus-negatív teszttel lehetővé teszik a szélesebb körű egészségügyi ellátást a legtöbb ellátási területen. Továbbiak a cikkben

Azt azonban nem látják még pontosan a piaci szereplők, hogy ki fogja fizetni ezt a tesztet (jelenleg az ügyfelek), illetve a gyakorlatban hogyan valósul meg, hiszen ezeket nem lehet elég gyorsan kiértékelni – mivel több óra szükséges hozzá (esetleg nap).

Ha az ember bent fekszik kórházban, talán nem olyan sok az elvileg hat óra, de ha fogorvosi ellátásra vár, vagy füll-orr-gégészeti problémája van, elég furcsa elképzelni, hogy ott ül, amíg meg nem jön az eredmény. Ráadásul nehéz ehhez a teszthez hozzájutni, és igen költséges is. Ha valaki előre elvégzi a tesztet és utána kér időpontot, akkor vajon hány napig lehet azt elfogadni érvényes negatív tesztként?A magánszolgáltatók többsége korábban telefonon keresztül ellenőrző kérdéseket tettek fel a páciensnek arról, hogy járt-e külföldön, lázas-e, köhög-e, és ha ezekre nemleges volt a válasz, akkor lehetett igénybe venni az egészségügyi ellátást. Ez hétfőtől megváltozott, elvileg csak a költségviselés és a kivitelezési mód gyakorlata kell, hogy kiforrjon.